ГолосUA
05:12 01/07/2010

Практику із персонами нон-грата запровадив Ющенко — експерт

Виправдання української сторони в інциденті із затримкою представника Фонду Аденауера Ніко Ланге непереконливе.

Таку думку висловив директор Української філії інституту країн СНД Володимир Корнілов у коментарі кореспонденту ГолосUA. />  

"Нас так довго запевняли, що у нас відсутні "чорні списки" персон нон-грата, але проте в ці списки хтось вмудряється когось вносити, не запитуючи саму СБУ. А це більш ніж дивно", — наголосив експерт.  
 

В. Корнілов вважає, що недопуск на територію України іноземних політичних і суспільних діячів виник за часів минулого президента. "Це, швидше за все, рецидив відомого всім ганебного явища, яке з легкої руки Віктора Ющенка було упроваджено в українську практику в 2006 році, коли російських, не бажаних українській владі, політиків, журналістів, політологів стали пачками вносити до цих самих "чорних списків", — зазначив він.
 

За словами експерта, тепер нічого не змінилося.  "СБУ робить все те ж саме відносно іноземних громадян, що критикують нинішню владу. Але, як ми розуміємо, більше її критикують вже політики, політологи, журналісти із Заходу, ніж з Росії. Відповідно, можна передбачити, що Ланге став жертвою тієї практики, яку вів Віктор Ющенко," — додав експерт.
 

Нагадаємо, що 27 червня прикордонники не дозволили перетнути державний кордон керівнику Фонда Аденауера Ніко Ланге, який критикував перші 100 днів правління Віктора Януковича. Він зміг залишити приміщення аеропорту "Бориспіль" лише після втручання німецького МЗС.
 

Водночас, 30 червня на прес-конференції заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що Державна прикордонна служба мала підстави не пустити Ланге до України.

О. Черненко
 

Читайте также по теме