ГолосUA
08:25 19/04/2010

Працівники аеропорту у Смоленську створили проект пам’ятника загиблим полякам

Працівники смоленського аеропорту "Северный" створили проект пам’ятника жертвам катастрофи, у якій загинуло 96 поляків.

Про це повідомило польське видання "Gazeta Wyborcza".

"Ми не могли вчинити інакше, — зазначив головний енергетик аеропорту, колишній військовий льотчик Олексій Корончик. — Три доби після аварії ми, компанією у кілька чоловік, сиділи за комп’ютером і створювали меморіальний проект".

Згідно з проектом, пам’ятник буде розташований на місці, де впала більша частина літака — перед стіною в аеропорту, — за 300 метрів від початку злітно-посадкової смуги. Протягом тижня після катастрофи саме тут жителі Смоленська покладали квіти і запалювали свічки. На місці катастрофи встановлено величезний камінь — досі без напису — це символічне місце для вшанування пам’яті жертв.

Проект Корончика та його колег передбачає, що на місці катастрофи буде побудовано кругову колонаду з польським прапором у центрі, можливо, буде створено квітник або двокольорова мозаїка. Поруч заплановано створення стоянки для автомобілів, оскільки жителі Смоленська сподіваються, що тепер їх місто будуть часто відвідувати поляки.

"Я не знаю, чи вийде у нас реалізувати цей проект пам’ятника, — зауважив Корончик. — Але хай люди в Польщі принаймні знають, що ми створили цей проект, що ми хочемо хоч щось зробити".

Катастрофа для мешканців Смоленська є дуже болючою, тому що багато людей говорили протягом перших днів після аварії, що відчувають спільне з поляками коріння. Через близькість до кордону живе у Смоленську і багато білорусів, у тому числі сам Корончик та його дружина приїхали з білоруського Гродна. "Духовно ми вважаємо себе поляками", — наголосив він.

А. Штепура

 

Читайте также по теме