ГолосUA
14:17 03/02/2009

Працівники Херсонського машинобудівного заводу захопили своє підприємство

Близько 900 працівників Херсонського машинобудівного заводу (ХМЗ) в 9:30 захопили адміністративний будинок заводу на знак протесту проти невиплати заборгованості виплати зарплат з вересня 2008 року в розмірі 4,478 млн гривень.

Про це повідомили «Українські Новини» з посиланням на представника Ради трудового колективу заводу.

Робітники вимагають націоналізувати підприємство без викупу у власників, які, на думку страйкарів, повністю зірвали виконання умов приватизації; виплатити заборгованість по зарплаті в розмірі 4,478 млн гривень; забезпечити державне замовлення на покупку комбайнів і виробництво комбайнів на підприємстві, а також створити необхідні умови для закупівлі комбайнів на пільгових умовах для закупівлі підприємствами АПК України.

Протестуючі заявляють про намір утримувати будинок до повного виконання їх вимог. /> Як повідомило джерело, резолюція, у якій сформульовані вимоги робітників, була прийнята 2 лютого на робочому мітингу в прохідний заводу.

Робітники заявили, що підприємство на сьогоднішній день, можливо, вже не існує, тому що 20 січня була знята вивіска, звільнена в повному складі бухгалтерія підприємства, з листопада 2008 року повністю зупинене виробництво, працівники відправлені в неоплачувані відпустки

На зазначеному мітингу також була вибрана Рада трудового колективу в складі 5 людей, які уповноважені керувати подальшою боротьбою й вести переговори від імені колективу.

Мітинг направив заяву голові Херсонської облдержадміністрації, голові Херсонської облради, Президентові, прем’єр-міністрові, міністрові аграрної політики, міністрові промислової політики, голові Верховної Ради, генеральному прокурору з вимогою робітників у тижневий строк розв’язати надзвичайну ситуацію, що склалася на заводі, і ухвалити рішення, яке, на думку трудового колективу, могло б урятувати підприємство.

Справка ГолосuaUA:
Товариство з обмеженою відповідальністю «Херсонський машинобудівний завод» створене 1 липня 2007 року на базі відкритого акціонерного товариства «Херсонські комбайни». На ХМЗ залишилися працювати 1,5 тисячі працівників замість 2,5 тисяч. ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» було засновано як дочірнє підприємство Торгового дому «Укрсільхозмаш». Торговий дім входив до складу корпорації «Интерпайп».

 

Читайте также по теме