ГолосUA
15:34 16/01/2009

Прем’єр Литви закликав Захід відкрити двері Україні

Через грубу поведінку Росії відносно України у газовому конфлікті, який триває, Захід просто зобов’язаний відкрити двері Україні для членства в ЄС та НАТО, — вважає литовський прем’єр Валдас Адамкус.

В інтерв’ю англійському виданнюThe Financial Times Адамкус висловив думку, що Москва намагається повністю контролювати так звані сфери свого впливу, спекулюючи та шантажуючи їх можливістю припинення постачання енергоносіїв на їх територію, і саме тому Брюсель має спинити амбіції Росії перетворитися на "наддержаву у регіоні", підтримавши суверенітет України.

"Росія намагається подати сигнал українському народу, що він не вільний вирішувати своє власне політичне майбутнє у питаннях приєднання до ЄС, НАТО та транс-Атлантичного альянсу, — переконаний ветеран литовської політики. — Питання у тому чи має вільний вибір Україна. Якщо її громадяни щиро прагнуть вступити до ЄС і НАТО, то західні країни мають всіляко цьому посприяти".

Такі коментарії Адамкуса були опубліковані на фоні дев’ятиденної газової кризи з постачанням Росією газу до Європи, через яку та надзвичайно обурилася. Канцлер Німеччини Ангела Меркель напередодні зустрічі із прем’єром Росії Путіним зазначила, що Роcія може втратити довіру Євросоюзу як надійного газопостачальника. Головний економіст Міжнародного Енергетичного Бюро Фатіх Бірол стверджує, що нинішня газова криза України та Росії- це ще один дзвіночок для ЄС, аби він почав ефективно диверсифікувати свої джерела енергопостачання.

Прем’єр Росії Путін запропонував нову схему енергопостачання виконавчому директору ENI (італійська енергетична група) Паоло Скароні. Згідно з нею Європа має закупити 1,7 млрд. кубічних метрів газу, заповнити ним українські труби для його транзитуна територію ЄС. /> "Пан Путін назвав "логічним" факт того, що Західна Європа має поділяти ризик транзиту енергоносіїв на її територію. Скароні ж відреагував на цю пропозицію як "на нову та достатньо конструктивну", хоча ЄС ніколи не відгукувався на пропозиції Росії профінансувати закупки українського газу", — пише The Financial Times.

 

Читайте также по теме