ГолосUA
15:01 17/03/2009

Президент Мадагаскару подав у відставку

Президент Мадагаскару Марк Равалуманана подав у відставку і передав владу військовим. />  

Як повідомив ИТАР-ТАСС, сьогодні він підписав указ про передачу своїх повноважень військовій раді.
 

Про відставку президента повідомляють також британський телеканал Sky News і практично всі радіостанції на Мадагаскарі. Лідер опозиції, колишній мер столиці і колишній діджей Андрі Радзуеліна оголосив про намір очолити структуру, яка виконуватиме функцію перехідного уряду. 
 

У заяві, поширеній сьогодні після відставки Равалуманани, сказано також, що президентські і парламентські вибори в країні пройдуть через 24 місяці. У ній стверджується, що на Мадагаскарі буде внесено поправки в конституцію і «буде створено четверту республіку». 
 

Ще 9 березня армія Мадагаскару підняла заколот і відмовилась підкорятися президенту країни. Після цього начальник штабу збройних сил Мадагаскару Едмонд Разолофомахандрі поставив уряду ультиматум: якщо протягом 72 годин не припиниться політична криза, збройні сили візьмуть владу у свої руки. Проте вже наступного дня солдати змусили генерала піти у відставку. Равалуманана розпорядився ввести війська в столицю, щоб запобігти заворушенням. 
 

А наприкінці минулого тижня командування бунтівних підрозділів на Мадагаскарі ввело у столицю країни Антананаріву танки. Вони зайняли позиції навколо президентського палацу. Після цього опозиція офіційно заявила про повну зміну владі. Виступаючи на мітингу в центрі столиці в суботу, Раджуеліна заявив, що президент республіки, депутати національних зборів і сенату, а також кабінет міністрів відпривлено у відставку.
 

Президент же йти у відставку не збирався, втім він погодився на проведення референдуму, «якщо це необхідно» для припинення тривалого громадського протистояння. Але опозиційні сили відкинули цю пропозицію — і вчора армія оточила резиденцію президента Малагаскару. Крім того, Раджоеліна у понеділок закликав правоохоронні органи країни «без зволікання» заарештувати Равалуманана. 
 

Окрім цього, в столиці країни не раз лунали вибухи. За деякими даними жертвами заворушень стали вже понад 135 людей. Равалуманана напередодні звернувся до ООН і Південно-Африканського співтовариства з розвитку з проханням надати йому військову допомогу

 

Читайте также по теме