ГолосUA
15:41 09/04/2009

Президент наклав вето на закон про підтримку виробників міндобрив

Президент України Віктор Ющенко повернув до парламенту зі своїми пропозиціями Закон «Про державну підтримку і стимулювання розвитку виробництва та споживання мінеральних добрив в Україні» для повторного розгляду.

Як повідомили у прес-службі глави держави, Президент вважає, що положення зазначеного Закону порушують проголошені Конституцією України принципи рівності перед законом усіх суб’єктів господарювання та забезпечення державою захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.

Законом передбачалося, що окремі виробники мінеральних добрив отримають суттєві переваг порівняно з іншими суб’єктами господарювання.

Так, згідно із Законом виробники мінеральних добрив, які затвердили індивідуальні інвестиційні програми до 2014 року, отримували привілеї порівняно з іншими суб’єктами господарювання цієї ж галузі та інших галузей щодо ввезення на митну територію України без сплати податків комплектуючих виробів та обладнання. Також передбачалася надання їм можливості одержувати відшкодування ПДВ з бюджету у більш стислі терміни.

Глава держави вважає, що реалізація таких норм ще більше поглибить проблему з бюджетним відшкодуванням ПДВ для підприємств-експортерів, які не матимуть права на відповідну пільгу. На його думку, податкова політика має забезпечувати однаковий підхід до стимулювання інвестиційної діяльності в усіх секторах економіки.

Крім того, Закон позбавляє права постачальників природного газу обмежувати постачання газу виробникам азотних мінеральних добрив нижче рівня екологічної броні.

Запровадження такого механізму державної підтримки за наявності заборгованості за спожитий виробниками мінеральних добрив природний газ призведе до необхідності покриття відповідних витрат. Однак джерела такого покриття в Законі не визначені.

Це може спричинити збільшення цін на газ (а отже, і збільшення фінансового навантаження на інші підприємства — споживачів газу) або зміни у тарифній політиці щодо населення. На думку Глави держави, вирішення проблем однієї галузі за рахунок погіршення стану інших суб’єктів, а тим більше — населення, є неприпустимим. 

Читайте также по теме