ГолосUA
15:23 10/11/2008

Президент пообіцяв підтримати вітчизняний автопром

Президент провів нараду з виробниками автомобільної промисловості України щодо ситуації в галузі. /> Про це Голос.UA повідомили у прес-службі Секретаріату Президента.
Основною темою обговорення стали заходи, яких необхідно вжити для запобігання рецесії в автомобілебудуванні. У нараді взяли участь представники найбільших автомобілебудівних компаній.
«Наша мета — безумовно, підтримати працюючу галузь», — запевнив Віктор Ющенко у своєму вступному слові.
Президент окреслив три основні моменти, які створили певні стримування для розвитку галузі. Зокрема, вступ до Світової організації торгівлі, який зробив національний ринок більш відкритим для імпорту; фактична ревальвація гривні у літні місяці, а також ознаки рецесії на глобальному ринку — внаслідок світової фінансової кризи відбулися значні курсові коливання, зокрема суттєве падіння курсу гривні; були встановлені обмеження на споживче кредитування, з боку населення проявилися негативні очікування щодо подальшої ситуації на фінансових ринках і як наслідок — обмеження витрат із боку споживачів.
Президент нагадав, що з метою стимулювання розвитку автомобілебудівної галузі держава прийняла спеціальний закон, яким підприємствам галузі були надані відповідні преференції. У такий спосіб держава свого часу підтримала національного виробника, внаслідок чого частка автомобілів українського виробництва на ринку перейшла показник 50% за підсумками 2007 року. Втім, констатував Президент, створити повноцінне виробництво автомобілів в Україні поки не вдалося.

 

Читайте также по теме