ГолосUA
14:04 23/07/2010

Президент та правоохоронні органи зобов’язані відреагувати на провокаційну заяву представника УПЦ МП — «Наша Україна»

«Наша Україна» вважає, що заява прес-аташе Одеської єпархії УПЦ (МП) щодо необхідності державної ліквідації УПЦ КП є не просто спробою втягнути українську державу у міжконфесійне протистояння, а є прямим закликом до обмеження прав і свобод особи та громадянина, які гарантуються Конституцією України. />  

Про це повідомила прес-служба партії.

"Правоохоронні органи та глава держави, як гарант таких прав та свобод, зобов’язані дати публічну оцінку подібним закликам. В іншому випадку, їх позиція, поєднана із утаємниченими зустрічами вищих державних посадовців із главою іноземної церкви, залежної від чужої держави, може сприйматися українською громадою як мовчазна згода із подібними антиконституційними закликами", — сказано в повідомленні.
 

Окрім того, політична партія «Наша Україна» вимагає оприлюднення офіційної позиції з цього приводу керівництва УПЦ (МП).
 

"Проведення же церковними ієрархами паралелей із Болгарією у випадку українського православ’я є, з одного боку, некоректним, з іншого – має насторожити. По-перше, в Болгарії мав місце конфлікт у середині незалежної автокефальної церкви, тоді як УПЦ (МП) такою не є. По-друге, силове вирішення проблеми у дійсності не вирішило її, а лише поглибило міжконфесійне протистояння у суспільстві. Спроба ж державного втручання у царину свободи совісті дискредитувала болгарську владу у світі і була визнана неправомірною Європейським судом із прав людини", — відмічається в заяві.
 

«Наша Україна» вважає, що заохоченням подібних заяв та провокацій з боку радикальних представників церкви в Україні, так само як і антиукраїнських заяв російських політиків на кшталт Ю.Лужкова, є незрозуміла, неукраїнська та капітулянтська позиція вищих посадовців та профільних відомств. У результаті Україна не має захисту від зухвалих атак провокаторів.
"Якщо українська влада не здатна виконувати своїх функцій, вона сама ставить під питання своє право залишатися владою", — відмічається в заяві.

 

Читайте также по теме