ГолосUA
19:35 23/03/2010

При реформуванні пенсійної системи потрібно скоротити виплати працюючим пенсіонерам — експерт

При реформуванні пенсійної системи потрібно скоротити або скасувати державні виплати працюючим пенсіонерам. Це краще, аніж просто заморожувати спеціальні та пільгові пенсії.

Таку думку висловила в інтерв’ю кореспондентові ГолосUA старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенія Ахтирко.

«Спеціальні та пільгові пенсії не варто заморожувати. Варто вирішити питання: або пенсія або робота. Якщо людина не працює і держава вважає, що людина заслужила пенсію у 45 років, то така людина може не працювати. Але якщо вона працює і отримує пенсію, то це дещо інше питання», — сказала вона.

Крім того експерт додала, що для зменшення дефіциту, який нині існує у Пенсійному фонді, потрібно збільшувати пенсійний вік, але робити це потроху.

«Збільшення пенсійного віку потрібно запроваджувати поступово, щоб не було великої несправедливості для жінок між якими є різниця, скажімо, в один рік. Тому вводити треба поступово, приблизно по півроку кожен рік», — зауважила Є. Ахтирко.

Водночас вона наголосила, що миттєвого результату збільшення обов’язкового трудового стажу не принесе: «Разом з іншими заходами полегшення буде відчутне тільки десь за років 10. Миттєвого ефекту не буде. Ситуація буде залишатися досить складною».

Як повідомляв ГолосUA, уряд розіслав усім силовим структурам письмове доручення підготувати до 22 березня 2010 року пропозиції щодо змін в законодавстві в частині пенсійного забезпечення військовослужбовців та осіб рядового і керівного складу.

Ці заходи, як повідомляється, потрібні для зниження дефіциту і наповнення Пенсійного фонду."Пропонується збільшити стаж, необхідний для отримання мінімальної пенсії, а також поступово збільшувати пенсійний вік для жінок в цілому на п’ять років", — розповіло джерело.

Крім цього пропонується вивчити можливість введення обмежень на виплату пенсії працюючим пенсіонерам і на максимальну пенсію, призупинення виплат дострокових пенсій до досягнення пенсійного віку, а також заморожування спеціальних та пільгових пенсій, які нараховуються з держбюджету.

Нагадаємо, що Сергій Тігіпко заявляв, що уряд поки не планує підвищувати пенсійний вік для жінок, але в той же час можливо обмежить максимальний рівень пенсії.

О. Гайворонська

 

Читайте также по теме