ГолосUA
08:34 07/07/2010

Прибуток від проведення ЧС-2010 склав 5 млрд.дол.

ПАР достроково підбила фінансові підсумки Чемпіонату світу з футболу, який, за оцінкою місцевого мінфіну, вже окупився і принесе додаткові 0,4% до ВВП країни.

Приблизно такий же ефект на економіку Німеччини справив Чемпіонат світу 2006 р. /> "Доходи ПАР від Чемпіонату світу з футболу вже перевищили витрати", — заявив міністр фінансів цієї країни Правін Горхан. За попередніми даними, спортивний захід приніс його країні 38 млрд рандів (4,9 млрд дол.), при тому що витрати на підготовку і проведення чемпіонату склали 33,6 млрд рандів (4,3 млрд дол.). П.Горхан поки не почав припускати, скільки заробить бюджет ПАР від мундіалю: "Ніхто не може стверджувати, скільки точно ми заробимо, адже основна стаття доходу — це податки", — сказав він.
 

За обсягом витрачених і виручених коштів ЧС в Африці виявився скромнішим, ніж попередній 2006 р. в Німеччині, прямі і непрямі витрати на проведення якого обійшлися приймаючій стороні в 6 млрд євро (9 млрд дол.). Згідно із звітом Міністерства фінансів ФРН, тільки на оновлення транспортної інфраструктури з 2000 по 2005 р. було витрачено 3,7 млрд євро. Точну величину прибутку в Німеччині так і не підрахували. За даними німецького "Postbank", Чемпіонат світу позитивно позначився на економіці і приніс від 0,25% (4,7 млрд євро) до 0,5% (9 млрд євро) до ВВП Німеччини в 2006 р. За словами глави "Postbank" Вульфа фон Шіммельмана, найбільшу вигоду від проведення першості світу з футболу в Німеччині отримала будівельна і туристична галузі, а також виробники спортивних товарів. Федеральний уряд Німеччини порахував, що ЧС-2006 приніс до скарбниці додаткові надходження від податків у розмірі 154 млн євро.
 

Від африканського ЧМ не втратить і міжнародна федерація футболу ФІФА. Головним джерелом доходу для неї став продаж прав на телетрансляцію. За даними оргкомітету, загальний дохід від проведення чемпіонату, включаючи продаж прав на телетрансляції, складе 3,2 млрд дол., а чистий прибуток — 1 млрд дол. Доходи ФІФА на минулому Чемпіонаті світу в Німеччині були набагато скромніші, чистий прибуток склав 156 млн євро, з яких 111 млн дісталися оргкомітету змагань.
 

За словами П.Горхана, проведення ЧС принесло ПАР велику користь. Він очікуає, що завдяки чемпіонату ВВП в 2010 р. додасть 0,4%. У країні було створено 13 тис. додаткових робочих місць, побудовані великі інфраструктурні проекти, до яких відносяться як спортивні споруди, так і дороги і лінії зв’язку. Нова інфраструктура послужить притоку інвестицій і поліпшить життя мешканців. Міністр також сподівається на наплив туристів в країну. Організатори розраховували, що в країну на ЧС приїде 200-300 тис., тоді як насправді приїхало 500 тис. людей.
 

Втім, проведення великих спортивних заходів не завжди гарантує високі прибутки організаторам і несе не тільки користь, але і шкоду. Найплачевніші з фінансової точки зору результати показала Олімпіада 2004 р. в Афінах. Загальні доходи організаторів склали всього 2 млрд дол., тоді як витрати перевищили 9 млрд. Ігри збільшили борговий тягар Греції, що виразилося в тому, що борг перевищив ВВП, і наслідки Ігор вимушена розхльобувати тепер вся Європа. "Футбол — найпопулярніша гра в світі, а ФІФА уміє її продавати, в цьому секрет економічного успіху мундіалів", — вважає економіст Лондонської школи економіки Томас Кірхмайер.
 

За матеріалами: РБК daily 

Читайте также по теме