ГолосUA
18:34 28/11/2008

Придністров’я — наступна Південна Осетія?

Журналіст британського видання Guardian Іан Трейнор характеризує Придністров’я, як наступний сепаратистський регіон (офіційно невизнаний), що може потрапити під удар Кремля, якщо не піде на умови, запропоновані їм.

За словами, Іана Трейнора, цей регіон — "рай для контрабандистів"(в тому числі і українських) через його вигідне розміщення, адже він не тільки знаходиться на межі, яка поділяє центральну та східну Європу, особливо після вступу до ЄС Румунії, а й веде до порту Одеси.

У статті зазначено, що “поки Європа шукає шляхи правильної політики відносно пост-радянських держав — України та Молдови, Москва, гостро відчуваючи це, чітко вказує свою позицію щодо лінії річки Дністер, як розмежувальної між Заходом і її традиційної "сферою впливу"”.

“Протягом 16 років росіяни підтримували сепаратистів у Придністров’ї, як в Абхазії та Південній Осетії, але з огляду на серпневі події, коли відбувся російсько-грузинський конфлікт, тепер Молдова остерігається, що вона може стати наступною, і потрапить під гарячу руку Кремля”, — йдеться у статті.

“Росія не та слабка держава, що була у 90-ті. Наростивши свої мускули, за рахунок продажу енергоносіїв, вона охоче бажає їх продемонструвати Заходу"-зазначив старший європейський дипломат. />  
“Цього місяця Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін поїхав до Кишинева на переговори із президентом Володимиром Вороніним, єдиним комуністичним президентом у Європі. Під час зустрічі президент Воронін визнав, що без допомоги Росії у питанні повернення Придністров’я не обійтися ніяк. І це незважаючи на те, що Європа та США попередили молдовського Президента не приставати на умови В.Путіна, інакше він може залишитися без їхньої підтримки у питаннях, що також гостро зачіпають Кишинів — нелегальне працевлаштування у ЄС та трафік людей”, — пише видання.

Західні експерти підкреслюють, що Росія має реальний геополітичний інтерес у даному регіоні і тому приділяє йому стільки уваги. Молдова, на відміну від Грузії та України, боїться розлютити Москву, якщо вона вирішить зробити хоч один крок у сторону НАТО.

А рівень поширеності російської культури у Молдові надзвичайно високий. Найпопулярнішими особами там є В.Путін та Д.Медведєв.

 

Читайте также по теме