ГолосUA
09:47 05/10/2010

Прикарпатська міліція повернула церквам викрадені Євангелія

Наприкінці минулого і на початку цього року на території Івано-Франківської та Чернівецької областей було скоєно низку зухвалих крадіжок з церков.

Про це на брифінгу розповів начальник УМВС в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Василь Варцаба, передав кореспондент ГолосUA. />  
За його словами, з Божих храмів таємно зникали виключно предмети, які становлять велику історичну та художню цінність — стародавні Євангелія. Звичайно, ці злочини викликали значний суспільний резонанс. В УМВС України в Івано-Франківській області було створено спеціальну оперативно-слідчу групу з найбільш досвідчених оперативників, слідчих та експертів-криміналістів.

 «Щоби встановити крадія, була проведена титанічна робота. Вийти на нього було важко насамперед тому, що він практично не спілкувався з людьми, під час приїзду в область не проживав у якомусь готелі чи мотелі, а ночував у лісі або поблизу річок, пересувався на велосипеді», — прокоментував подробиці начальник УМВС в області.

В ході проведення подальших оперативних та слідчих дій міліціонери провели обшуки у Полтаві та Харкові. Спочатку правоохоронці відшукали дві старовинні церковні книги, згодом встановили місцезнаходження інших Євангелій. В ході досудового слідства було з’ясовано причетність жителя Полтавської області до крадіжок виключно старовинних церковних книг з 12 Божих храмів у Івано-Франківській та 8 – у Чернівецькій областях.

Працівники міліції передали церковним громадам сіл Сливка Рожнятівського району, Голинь і Сівка – Калуського району, Пацикова – Долинського району, Залуква – Галицького району 9 Євангелій. Своєчасні оперативно-розшукові заходи міліції стали на заваді зникнення церковних книг, адже всі вони через різні канали мали опинитися у приватних колекціях. Ще два Євангелія міліція незабаром поверне церковній громаді села Млинівці у Чернівецькій області.

А. Романюк
 

Читайте также по теме