ГолосUA
17:36 21/04/2010

Присутність ЧФ РФ несе загрозу Україні, — Гудима

Присутність Чорноморського флоту Росії несе загрозу Україні та звязує її у рішучих кроках. Про це заявив екс-радник прем’єр-міністра України з питань ПЕК Олександр Гудима в інтерв’ю кореспондентові ГолосUA.

«Я не вважаю оптимальним для України умови контракту. Що стосується флоту, на жаль, Російський флот поки що несе загрозу, зважаючи на нову політику Росії у попередній рік. Ми були свідками, коли флот, який базується у Криму, брав участь у військових діях з усіма відповідними наслідками… Ми себе зв’язуємо цим у наших подальших діях і ми не можемо спрогнозувати, яким чином буде мінятися політична карта, геополітичні процеси на нашому континенті. І у випадку необхідності якихось рішучих кроків для України присутність флоту буде зв’язувати нас у подальших діях», — сказав він.

Нагадаємо, ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв підписали міждержавну угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського Флоту Росії на території України.

Угода також передбачає право пролонгації цього терміну ще на 5 років за згодою сторін.

В обмін на це, згідно з угодами, які підписали Янукович і Медведєв, Україна отримає знижку на ціну на газ у розмірі 100 доларів у разі, якщо ціна на газ буде більше 330 доларів за кубометрів, або знижку 30% від суми контракту, якщо ціна буде нижче 330 доларів.

О. Гайворонська.

 

Читайте также по теме