ГолосUA
06:27 22/10/2009

Приток іноземних інвестицій у вересні скоротив дефіцит платіжного балансу вдвічі

Приток у вересні 835 млн дол. прямих іноземних інвестицій і невелике сальдо погашення зовнішніх кредитів і облігацій — 491 млн дол. — дозволили удвічі скоротити дефіцит платіжного балансу. При цьому банкам вдалося залучити короткострокові кредити на суму 469 млн дол.

Про це офіційно повідомив Національний банк України

Згідно з інформацієї від НБУ, рахунок поточних операцій у вересні несподівано став профіцитним — 97 млн дол., зменшивши дефіцит трьох кварталів до 1 млрд дол. Негативне сальдо балансу товарів і послуг України склало всього 13 млн дол. (у серпні і липні воно досягало 182-293 млн дол. відповідно) за рахунок рекордного зростання експорту товарів і послуг — до 5,08 млрд дол.

Збільшився у вересні і приток прямих іноземних інвестицій — до 835 млн дол., що стало найбільшим показником в липні-вересні. В результаті загальний приток інвестицій в III кварталі залишився на рівні II кварталу — 1,24 млрд дол. При цьому банки вперше за останні місяці зуміли забезпечити чисту притоку валюти у вигляді короткострокових кредитів — на 469 млн дол. Відтік наявної валюти з банківської системи посилився трохи — всього на 44 млн дол., до 897 млн дол. Це дозволило зменшити дефіцит зведеного балансу України у вересні удвічі порівняно з серпнем — до 1,35 млрд дол. Дефіцит був покритий скороченням резервів НБУ на 904 млн дол. і отриманням 461 млн дол. від Міжнародного валютного фонду.

 

Читайте также по теме