ГолосUA
14:20 02/09/2009

Приватизація Одеського припортового заводу незаконна, — Семенюк-Самсоненко

Приватизація Одеського припортового заводу, яку ініціює Кабінет міністрів, є незаконною.

Про це сьогодні в ефірі програми «РозворотUA» на радіо «ЕраFM» заявила екс-голова Фонду державного майна Валентина Семенюк-Самсоненко.

За її словами, відповідне рішення Кабінету міністрів суперечить указові Президента, згідно з яким заборонена будь-яка приватизація.

«Сьогодні діє указ Президента №200, прийнятий за рішенням РНБО, в якому чітко зазначено: поки не буде ухвалена нова програма приватизації, адже та, що є зараз, вже три роки як недійсна, поки не будуть прийняті нові правила приватизації, вона не повинна відбуватися», — зазначила В. Семенюк-Самсоненко.

Тому, як наголосила колишній керівник Фонду держмайна, це рішення є грубим порушенням законодавства. Крім того, погіршує ситуацію й те, що Одеський припортовий завод, знову ж таки відповідно до постанови уряду, не включений до переліку об’єктів стратегічного призначення.

«Вартість одного металу (на заводі) набагато більша, аніж сьогодні хочуть продати цей завод», — додала вона.

В. Семенюк-Самсоненко зауважила, що подібні порушення закону мали місце й під час приватизації «Криворіжсталі». Вона наголосила, що відповідне доручення про те, що «у зв’язку з фінансовою кризою не вимагати виконання інвестиційних зобов’язань», підписала прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко.

«У вересні минулого року Фонд держмайна перевірив невиконання інвестиційних зобов’язань («Криворіжсталлю»). У грудні відбулася повторна перевірка, але всіх працівників — з 9 членів комісії, які виїжджали на місце, 8 звільнено. Причина — вони не підписали протокол невиконання інвестиційних зобов’язань «Криворіжсталі». Вони отримали доручення прем’єр-міністра Тимошенко у зв’язку з фінансовою кризою не вимагати виконання інвестиційних зобов’язань цього підприємства. Навіть зараз укладена додаткова угода, де одноосібно прийнято рішення, що інвестиційні зобов’язання можна не виконувати», — констатувала вона.

«І те, що сьогодні ми маємо звернення профспілок про велику кількість скорочень людей, свідчення цього — перевіряти немає кому», — додала В. Семенюк-Самсоненко.

«Уряд повинен дати пояснення з приводу цього. Ми (депутати) повинні розуміти, для чого це робиться», — погодилася секретар спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, депутат від КПУ Алла Александровська.

Крім того, політик переконана, що приватизації Одеського припортового заводу найближчим часом не буде.

«Сьогодні в умовах політичної боротьби будь-який крок критикується з боку опонентів, тому я переконана, що приватизувати його ніхто не наважиться», — сказала вона.

 

Читайте также по теме