ГолосUA
10:38 17/08/2010

Приватизовані підприємства повинні продаватися реальним інвесторам, а не тим, хто ближче до влади — О. Жолудь (ГОЛОС)

Приватизовані підприємства повинні продаватися не “своїм”, а тим, хто більше заплатить.

ГОЛОС

Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Найкращим виходом була б можливість продати підприємства інвесторам з умовою, що вони утримуватимуть основний вид діяльності. Можливості не було не лише економічно, а й виходячи з тих умов, які були встановлені в країні — найкращі шматки віддавалися “своїм”, які були при владі. Якщо би віддавали тим, хто більше заплатить — ситуація була б принципово іншою”, — вважає він.

Випадки банкрутства та продажу приватизованих об’єктів “на металобрухт” експерт пояснив втратою ними конкурентоспроможності. “Ми часто стикалися з ситуацією, коли продаж землі чи приміщень могли принести власнику більше прибутку, ніж робота підприємства. У Києві ми можемо бачити це по “Ленінській кузні”, по хімічному заводу і багатьох інших. Якщо підприємство розпродається, це, цілком можливо, через те, що його продукція не є конкурентоспроможною”, — сказав він.

За словами Олександра Жолудя, у 90-ті роки, коли почався процес приватизації, держава просто не мала коштів, аби утримувати збиткові підприємства. “У нас були борги по пенсіях за 3-4 місяці. Казати, що була можливість вкладати у заводи чи підтримувати їх, неможливо”, — наголосив він.

І. Носальська />  

Читайте также по теме