ГолосUA
13:30 29/01/2010

Призначення Луценко в.о. Міністра було законним — юридична служба МВС

Призначення Юрія Луценка першим заступником міністра внутрішніх справ та покладання на нього виконання обов’язків міністра відбулося відповідно до чинного законодавства.

Про це повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ України із посиланням на юридичну службу.

“Зважаючи на те, що призначення Кабінетом Міністрів Юрія Луценка першим заступником Міністра внутрішніх справ України – виконувачем обов’язки Міністра викликало дискусії щодо правомірності такого рішення, Управління юридичного забезпечення МВС України надало відповідні роз’яснення”, — сказано у повідомленні.

Згідно з повідомленням, міністр Юрій Луценко напередодні заслуховування у Верховній Раді України вніс до Кабінету Міністрів України подання про введення додаткової посади першого заступника міністра. На підставі цього відповідним розпорядженням Уряду було введено додаткову посаду першого заступника міністра.

Після прийняття Верховною Радою України постанови про звільнення Юрія Луценка з посади міністра члени Кабінету Міністрів України одноголосно було прийняли рішення про його призначення на нововведену посаду та, за поданням прем’єр-міністра, тимчасове покладення на нього виконання обов’язків Міністра внутрішніх справ.

Як зазначили в Управлінні юридичного забезпечення МВС, відповідно до статті 46 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», подання про призначення на посаду та звільнення з посади заступників міністра вноситься міністром. Водночас законодавство не визначає чіткий механізм призначення перших заступників міністра, за винятком першого заступника міністра – начальника ГУБОЗ МВС України.

Водночас, на сьогодні є чинним положення про Міністерство внутрішніх справ України, затверджене Указом Президента України від 17.10.2000 № 1138. А згідно з пунктом 9 цього положення, перші заступники та заступники міністра призначаються на посади за поданням прем’єр-міністра України Президентом України.

Зважаючи на останні зміни до Конституції, якими повноваження Президента в частині спрямування і координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади були віднесені до повноважень уряду, відповідні функції Президента виконує Кабінет Міністрів як вищий орган у системі органів виконавчої влади.

Крім того, відповідно до статті 44 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» прем’єр-міністр не лише керує роботою уряду та спрямовує його діяльність, а й несе відповідальність за неналежну організацію роботи міністерств.

«Таким чином, призначення Юрія Луценка на посаду першого заступника міністра внутрішніх справ України та покладання на нього виконання обов’язків міністра відбулося відповідно до чинного законодавства.», — зазначає прес-служба.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва в п’ятницю зупинив рішення уряду про призначення Юрія Луценка виконуючим обов’язки і першим заступником міністра внутрішніх справ.

 

Читайте также по теме