ГолосUA
14:26 11/09/2010

Проблему відсутності кіноіндустрії в Україні може вирішити тільки держава — Халпахчі

В Україні відсутня кіноіндустрія — і це є головною проблемою, яку може вирішити лише держава. />  

Так вважає голова Української кінофундації, генеральний директор Міжнародного Київського міжнародного кінофестивалю „Молодість” Андрій Халпахчі.

Під час прес-конференції з нагоди святкування Дня українського кіно він висловив думку, що байдуже ставлення держави до кіно „аж ніяк не сприяє, як розвитку кіно і кіновиробництва, так і творчого потенціалу, зокрема”.

 „В Україні на сьогоднішній день немає навіть професійних сценаристів, які б могли запропонувати цікавий сценарій для роботи. У нас давно уже не було митців рівня Довженка, Параджанова, Іллєнка, які створили всесвітню славу українському кіно”, — сказав А. Халпахчі, наголосивши, що чимало талановитих українських кіномитців намагаються виїхати в Росію, де існують більші можливості для реалізації їх творчості.
 
Ще одну важливу проблему, яка впливає на розвиток вітчизняної кіно галузі, А. Халпахчі вбачає у тому, що Україна й досі не стала членом Європейських кіно фондів. „Поки Україна не буде робити фільмів на рівні європейської копродукції – ми не вийдемо на світові екрани, — зазначив він, — В свою чергу, копродукція із західними кінокомпаніями дасть можливість залучити іноземні інвестиції у вітчизняне кіновиробництво”.

На думку голови Української кіно фундації, потрібно зробити дві речі: значно збільшити державне фінансування на українське кіно, кіновиробництво і його підтримку у прокаті, як це було зроблено у Польщі та Угорщині, де існує державна підтримка не лише виробництва, прокату, кіно клубів, а навіть реклами і книговидання про кіно. А також змінити вітчизняне Законодавство щодо кіно. „Новий Закон України про кіно повинен запрацювати таким чином, щоб приватні інвестори були зацікавлені вкладати свої гроші у кіно”, — наголосив А. Халпахчі.

І. Тимошенко  
 

Читайте также по теме