ГолосUA
15:34 11/01/2010

Продаж ІСД негативно позначиться на українській металургії — експерт

Продаж корпорації “Індустріальний союз Донбасу” російським структурам дуже негативно позначиться на українській металургії.

Таке переконання висловив у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин Валерій Новицький.

“Україна давно вже втратила свої позиції, як металургійна держава. Це пов’язано з тим, що довгий час не проводилася суттєва реконструкція підприємств, Україна втратила ринки збуту, у нас з’явилися серйозні міжнародні конкуренти, у тому числі Росія та Китай. Проблеми суттєві, і ця акція — один з останніх цвяхів у домовину української металургії”, — сказав він.

На думку В. Новицького, динаміка інвестування в Україну зовсім не означає того, що у країні створені сприятливі умови для притоку іноземних капіталів. “В українських умовах іноземні інвестиції — це, більшою мірою, ті стратегічні об’єкти, які в Україні продаються за допомогою уряду. Це не справжнє надходження іноземних інвестицій, це, підкреслюю, продаж стратегічних об’єктів”, — наголосив експерт.

В. Новицький вважає, що укладення подібних угод для України пов’язане з латанням дір у поточному бюджеті.

Економічні і політичні вигоди мають, на думку експерта, лише ті, хто придбав корпорацію. “Угода, скоріш за все, вигідна тим, хто придбав ІСД. Є інформація, що мають місце деякі дисконти у зв’язку із значним боргом, який мав проданий об’єкт. Тому можна сказати, що в Україні різко посилиться вплив угруповань, пов’язаних з “Євраазгруп” та з ІСД. Гадаю, що це входить у стратегію російського керівництва, тому що Путін особисто курував цей процес. Мова йде про якісь закулісні домовленості, про які ми не знаємо і не дізнаємось”, — сказав Валерій Новицький.

Нагадаємо, що у минулу п’ятницю стало відомо про покупку 50%+2 акцій корпорації ІСД власником швейцарського трейдера Carbofer, екс-співзасновником Євразхолдинга (РФ), спільно з групою Внєшекономбанку (РФ).

І. Носальська

 

Читайте также по теме