ГолосUA
14:07 06/05/2010

Продовження перебування ЧФ у Криму посилить російський вплив у регіоні – експерт

Пролонгація перебування Чорноморського флоту у Криму посилить вплив Росії у регіоні.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив політолог Олексій Гарань.

«Підписання угоди про продовження базування Чорноморського флоту, безумовно, посилює російський вплив у Криму. Значення цього флоту є не стільки військове, скільки політичне. Чорноморський флот перетворився на державу в державі, він має об’єкти, він друкує газети, веде свою пропаганду. Це є фактором посилення російського впливу», — сказав він.

Експерт висловив думку, що дозволивши ЧФ РФ перебувати на території України ще на 25 років, Партія регіонів допустилася помилки. «Регіонали певною мірою потрапляють у пастку, тому що вони зацікавлені у тому, щоб самим контролювати Крим, їм потрібно володіти прибутками самим, а не віддавати їх росіянам. Це дуже небезпечна гра, тому що в якийсь момент можна загратися і виявиться, що вже не Партія регіонів чи місцева еліта контролює Крим, а Росія це робить», — сказав О. Гарань.

За його словами, Партія регіонів мислила дещо короткостроково, дозволивши пролонгацію присутності ЧФ РФ у Криму. «Вони не розуміють, що в довгостроковому плані це послаблює їхні позиції і посилює позиції Росії, яка їх потім просто проковтне», — підкреслив О. Гарань.

О. Проценко

 

Читайте также по теме