ГолосUA
18:09 22/10/2010

Проект адміністративної реформи практично підготовлений — ЗМІ

 

За інформацією «Дзеркала тижня», в уряді Україні завершується підготовка пакету законів, що спрямовані на оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади. При цьому на даний момент існує чотири різні варіанти адміністартівной реформи.

За інформацією «ДТ», основою реформи може стати «План модернізації державного управління», підготовлений Головним управлінням державної служби України. Проект грунтується на результатах дослідження функцій і завдань органів виконавчої влади, що були проведені російською компанією Про-Грамма в 2008-му році, а також на співробітництві з європейськими партнерами. Пропозиції Головдержслужби доопрацьовувалися групою з правового та інституційного забезпечення реформ, яку очолює міністр юстиції Олександр Лавринович.

Зокрема, згідно з першим варіантом оптимізації системи держуправління, в України може залишитися 84 органа державної влади — з них 16 міністерств, другий варіант передбачає 85 органів, з яких 17 міністерств; третій варіант — 88 органів, з яких 20 міністерств.

Четвертий, найбільш радикальний і наближений до європейської системи держуправління варіант, передбачає функціонування 65 органів державної влади, з яких всього 15 міністерств.

Реформа передбачає також чітке розмежування функцій органів державної влади, які сьогодні дублюються і перетинаються.

У розробці даного пакету документів, за інформацією «ДТ», задіяний також Комітет з економічних реформ, а також фонд Ріната Ахметова «Ефективне  управління».

Нагадаємо, на сьогоднішній день в Україні діють 111 різних органів державної влади. У їх числі 20 міністерств, 18 служб, сім агенцій, 20 комітетів, вісім адміністрацій, 12 департаментів, 12 інспекцій, п'ять комісій, три фонди, і шість — «інших» владних органів.

Крім того, на думку експертів, в європейських країнах адміністративна реформа була лише частиною комплексної модернізації системи державного управління, що включає реформування державної служби, протидію корупції та якісну кадрову стратегію. Однак про готовність українська влади до настільки масштабного реформування держуправління поки нічого не відомо.

Читайте также по теме