ГолосUA
15:43 05/07/2010

Проект закону про місцеві вибори прокладе шлях до купівлі місць у списках — експерт

Одним з недоліків законопроекту про місцеві вибори є відкидання громадських організацій з виборчого процесу, оскільки право змагатися у виборчих перегонах матимуть виключно партійні організації.

Про це сьогодні на засіданні Незалежного громадського прес-центру у Львові заявила виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська, повідомив кореспондент ГолосUA.

Окрім того, за словами експерта, за новим законопроектом обмежується доступ до виборів і тих політичних партій, місцеві осередки котрих зареєстровані менше року. Не зможуть позмагатися у виборах за посаду міського голови й громадські діячі, оскільки відтепер балотуватися зможуть виключно висуванці від політичних партій. «Громадські об’єднання, які зацікавлені у розвитку міст і могли б багато зробити, перебуваючи у владі, будуть фактично поза політикою. Інша небезпека полягає у тому, що політичні партії, які мають право брати участь у виборчому процесі, зможуть «відкрити тендери» на місця у списках. Може скластися ситуація, коли не просто купуватимуться місця у списках, а купуватимуться за великі гроші», – зазначила О. Дащаківська.

Ще одним недоліком є те, що формувати територіальні виборчі комісії мають право тільки ті партії, що присутні у Верховній раді. «Тобто, партії, які мають свої осередки на місцях і зможуть змагатися на місцевих виборах, не матимуть можливості відстежувати хід виборів й захистити свої інтереси на місцевих виборах», — додала виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України».

Підсумовуючи, вона зазначила, що новий законопроект нав’язуватиме виборцям думку про те, що не варто голосувати за нові політичні сили, тим самим консервуючи політичну ситуацію, складену на сьогодні.

Водночас О. Дащаківська припустила, що допоки законопроект прийнятий лише у першому читанні й існує ще можливість внесення змін, це може сигналізувати, як запрошення великих партій до торгів. />  
Л. Мицай
 

Читайте также по теме