ГолосUA
10:46 07/05/2010

Профспілкам не подобається запропонований урядом порядок встановлення мінімальної погодинної зарплати

Національний форум профспілок (НФП) виступає за доопрацювання встановленого Кабінетом Міністрів порядку встановлення й застосування погодинної мінімальної заробітної плати.

Про це сказано в заяві НФП.

"НФПУ вважає, що документ (постанова Кабінету Міністрів № 330 від 5 травня про встановлення цього порядку) вимагає істотного доопрацювання й узгодження із профспілками, щоб сприяти реальному підвищенню соціального рівня людей праці", — сказано в ньому.

НПФ мотивує необхідність доопрацювання цього документа тим, що, на їх думку, введення погодинної оплати праці знизить рівень захищеності працівників і звузить їх законні права в сфері трудових відносин.

Профспілки вважають, що ця постанова дає змогу роботодавцям ухилятися від підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, що передбачає держбюджетом-2010, чим нівелюються власні рішення Кабміну щодо підвищення соцстандартів.

На думку НФП, введення погодинної плати праці дасть роботодавцям змогу довільно скорочувати кількість робочих годин, залишаючи робітникові обсяг робіт, розрахований на восьмигодинний або більш тривалий робочий день.

Таким чином, фактична зарплата зменшиться, а норма експлуатації працівників буде збільшуватися.

Крім цього, профспілки вважають, що ця постанова може призвести до значного збільшення прихованого безробіття, оскільки у разі введення погодинної оплати досить буде найняти працівника на одну годину, і він буде вважатися зайнятим, при цьому безробіття збільшиться, однак офіційно не буде визнаватися.

Вони також підкреслили, що ця постанова була прийнята без урахування прав профспілок і працівників, оскільки не була попередньо погоджена із профспілками.

Нагадаємо, 5 травня Кабмін установив порядок установлення й застосування погодинної мінімальної зарплати.

Відповідно до держбюджету-2010, прожитковий мінімум з 1 квітня становить 839 гривень, з 1 липня — 843 гривні, з 1 жовтня — 861 гривню, з 1 грудня — 875 гривень; мінімальна зарплата: з 1 квітня — 884 гривні, з 1 липня — 888 гривень, з 1 жовтня — 907 гривень, з 1 грудня — 922 гривні; мінімальна погодинна зарплата: з 1 квітня — 5,29 гривні, з 1 липня — 5,32 гривні, з 1 жовтня — 5,43 гривні, з 1 грудня — 5,52 гривні.

У держбюджеті-2010 уперше передбачений розмір мінімальної погодинної зарплати.

За матеріалами: Українські Новини />  

Читайте также по теме