ГолосUA
13:47 24/10/2009

Прокуратура порушила кримінальну справу проти підприємства, яке забруднювало повітря

Прокуратурою Черкаської області порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб ЗАТ «Укршампіньон» за фактом перевищення службових повноважень та забруднення підприємством атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей та довкілля речовинами, за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст. 365 та ч.1 ст.241 Кримінального Кодексу України. />  

У ході слідства встановлено, що службові особи вказаного підприємства, достовірно знаючи, що термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря закінчився ще у грудні 2007 року, не вжили необхідних заходів щодо його отримання. Разом з цим, керівники підприємства проігнорували рішення головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Черкаської області, про тимчасову заборону (зупинення) виробничої діяльності підприємства, та продовжували здійснювати виробничу діяльність, грубо порушуючи вимоги ст.11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».
 

З метою забезпечення виконання вказаного рішення працівниками Державної екологічної інспекції в Черкаській області проведено опломбування вентилів природного газу та води, які необхідні для використання в технологічному процесі підприємства. Однак його посадові особи використали інші джерела тепло- та водопостачання, тож підприємство продовжувало працювати без відповідного дозволу, забруднюючи атмосферне повітря шкідливими речовинами, а саме: діоксидом азоту, оксидом вуглецю, оксидом заліза, формальдегідом, аміаком та абразивно-металевим пилом.
 

Вказані речовини забруднили атмосферне повітря, створивши небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, оскільки є шкідливими і відносяться до 2-4 класів небезпеки, зокрема можуть викликати ураження органів дихання, центральної нервової системи та органів кровотворення людини.
 

На даний час у справі проводиться досудове слідство.

 

Читайте также по теме