ГолосUA
09:41 12/06/2010

Промисловим підприємствам-боржникам зменшили ліміти газу

Державна компанія «Газ України» обмежує газопостачання промисловим підприємствам, які накопичили значну заборгованість за спожитий енергоресурс.

Про це повідомили в управління по зв’язках з громадськістю Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Рішення прийнято відповідно до ухваленого плану заходів щодо підвищення рівня розрахунків за газ та покращення платіжної дисципліни серед усіх категорій споживачів.

У повідомленні йдеться, що загальний борг промислових підприємств за 2008, 2009 та чотири місяці 2010 року сягнув 4,9 млрд. грн., демонструючи чітку тенденцію до зростання. У 2008 р. заборгованість складала 363,9 млн. грн., у 2009р. – 1,3 млрд грн., а за січень-квітень 2010р. – 1,6 млрд. грн. Найбільшими неплатниками є підприємства металургійної промисловості, зокрема ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» (борг на 10.06.2010 р. – 304,8 млн. грн.), Дніпровський металургійний завод ім.Дзержинського (274,8 млн. грн.), ВАТ «Концерн «Стирол» (178,5 млн.грн.), ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» (151,8 млн.грн.).

Відключення та обмеження постачання газу здійснюються, зважаючи на значну суму заборгованості підприємств за спожитий газ, низький рівень розрахунків та враховуючи небажання підприємств здійснювати погашення заборгованості у відповідності до встановлених графіків. Постійно зростаюча заборгованість українських споживачів унеможливлює проведення Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» оплат імпортованого природного газу.

Також у повідомленні зазначено, що в разі несплати боргів, щодо компаній і надалі вживатимуться жорсткі заходи.

«ДК «Газ України» і надалі вживатиме жорсткі заходи щодо підприємств – боржників, які не забезпечують вчасних розрахунків за спожитий природний газ та порушують договірні відносини», — попередили неплатників. />  

Читайте также по теме