ГолосUA
17:22 14/05/2010

Простіше об`єднати уряд і парламент, аніж «Нафтогаз» і «Газпром» — експерт

Об’єднання «Нафтогазу» та «Газпрому» виключить Україну з управління газотранспортною системою.

Про це сказав експерт Олександр Тодійчук кореспонденту ГолосUA.

«Занадто багато об’єднань зараз з РФ. Є пропозиція об’єднати в холдинг атомну енергетику, авіабудування, спільні військові об’єднання і тепер «Нафтогаз» з «Газпромом»… Простіше об’єднати парламент і уряд», — сказав він.

За словами експерта, такі лояльні до Росії держави, як Білорусь і Казахстан, не пішли на подібні сценарії. «Країни ЄС працюють як союз, майже як одна держава, але вони не об’єднують свої газотранспортні системи. Тому я не бачу логіки в об’єднанні «Нафтогазу» і «Газпрому». Тверезі та хоч трошки досвідчені топ-менеджери розуміють наслідки «об’єднання». Уже сьогодні Україна залежна від російських нафти й газу. Подальше таке «об’єднання» просто виключить Україну, а також наших топ-менеджерів і олігархів з управління ГТС. Уже маємо такий досвід”, — заявив експерт.

“Подивіться на Словаччину: коли російська компанія свого часу купила 49% нафтотранспортної системи Словаччини, то остання була повністю позбавлена управління, словацьких топ-менеджерів відсторонили. Стратегію розробляли російські (49%), а не словацькі (51%). Це призвело до того, що згодом Словаччина викупила назад свою частку, бо попередні обіцянки – розвивати галузь і створювати якісь нові об’єкти – не виконувалися, а просто витискали те, що можна», — пояснив він.

 Олександр Тодійчук пояснив, що поки наш уряд і Президент не адаптувалися, що вони є владою української держави і повинні захищати її інтереси, Росія стала діяти за принципом «куй залізо поки гаряче». «Розуміючи розгубленість і поступливість з українського боку, росіяни, які себе почувають більш впевнено, завойовують нові і нові позиції», — наголосив він. 

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме