ГолосUA
06:55 09/04/2010

Проти співробітників Держказначейства відкрили кримінальну справу через ОПЗ

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти співробітників Держказначейства, яких звинувачують у затягуванні виплат учасникам приватизації Одеського припортового заводу.

Зокрема, відомство звинувачує посадових осіб Держказначейства в тому, що вони навмисно не повертають грошові застави учасникам конкурсу. Усього чиновники Держказначейства повинні були повернути компаніям-учасникам приватизаційного конкурсу 1,2 млрд. грн. Однак повернули лише 400 млн. грн. Ще 800 млн. грн. так й не були переказані конкурсантам — компаніям «Нортіма» і «Фрунзе Флора».

«Зловживаючи службовим становищем і перешкоджаючи виконанню судових рішень, дані особи протягом шести місяців після проведення конкурсу з продажу пакета акцій Одеського припортового заводу не повернули двом його учасникам — юридичним особам — конкурсні гарантії у розмірі 800 млн. грн.», — повідомили в ГПУ.

Як повідомляв ГолосUA, конкурс з приватизації ОПЗ Фонд держмайна провів у вересні минулого року. У ньому брали участь компанія «Нортіма», підконтрольна групі «Приват» Ігоря Коломойського, «Азот-Сервіс» (дочірнє підприємство «Сибур Холдингу», підлеглого «Газпрому») і «Фрунзе Флора» (пов’язана з Костянтином Григоришиним). Для участі в конкурсі компанії внесли заставу — кожна по 400 млн. грн.

Аукціон закінчився тим, що ОПЗ за 5 млрд. грн. купила «Нортіма». Проте через півгодини приватизаційна комісія ФДМ відмовилася визнати результати аукціону. «У діях учасників конкурсу спостерігалася змова, підсумкова ціна була значно нижчою реальної вартості ОПЗ», — заявив відразу після закінчення конкурсу Дмитро Парфененко, який на той момент посідав посаду в.о. голови ФДМ.

З трьох претендентів на ОПЗ заставу було повернуто тільки однієї компанії — «Азот-Сервісу». Як заявила тоді голова уряду Юлія Тимошенко, гроші будуть повернуті тільки після повторної приватизації заводу.

Проте компанії «Фрунзе Флора» вдалося через суд зобов’язати ФДМ повернути гроші. У грудні минулого року Господарський суд Києва зобов’язав Фонд держмайна повернути позивачеві 400 млн. грн. застави. У Фонді держмайна стверджували, що всі необхідні документи були передані в Мінфін і Держказначейство, а тому питання про затримку з повернення застави знаходиться в сфері відповідальності фінустанов. Проте Держказначейство гроші компаніям так і не переказало.

Одеський припортовий завод є державною власністю. Його приватизація кілька разів скасовувалася через розбіжності між урядом і Президентом. Близько 88% виробленої заводом продукції експортується в Бельгію, США і Францію, карбамід — у Швейцарію, Бельгію, США та Німеччину.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме