ГолосUA
12:13 06/12/2010

Протягом 3 місяців закрилися 30 тисяч підприємців, попереду ще 2 мільйони

 

За останні три місяці кількість приватних підприємців в Україні зменшилося на 30 тис. Ажіотаж накрутив ціни на послуги посередників, які допомагають без проблем закрити приватне підприємство.

Про це пише видання “Фокус”.

З серпня до листопада 2010 року приватних підприємців — фізичних осіб стало майже на 30 тис. менше. Дедалі гірші умови ведення бізнесу укупі з економічною кризою змусили людей закрити свої підприємства. Віце-президент Союзу аудиторів України Михайло Крапивко прогнозує, що від власної справи можуть відмовитися ще 2 млн. осіб.

Ветований Президентом і частково виправлений парламентом Податковий кодекс умови ведення бізнесу кардинально не змінить. Наприклад, з 300 правок, які внесла в проект кодексу Українська асоціація постачальників торговельних мереж, не було враховано жодної. “Кодекс писали люди, керуючись завданням посилити тиск податкової. Вони зі своїм завданням впоралися”, — запевнив генеральний директор асоціації Вадим Ігнатов.

Пристрасті навколо цього документа і збільшення кількості охочих закрити підприємство відбилися і на цінах посередників, які допомагають ліквідовувати ПП в короткі терміни. Ще навесні вони брали за послуги від 2 тис. грн., наразі “такса” зросла до 8 тис. Послуга користується попитом — закрити ПП самостійно практично неможливо. />  

При цьому за словами В. Ігнатова, якщо підрахувати кількість недоотриманих державною скарбницею податків від закрилися за три місяці приватних підприємств, що належать фізособам, вийде солідна цифра — 18 млн. грн. Однак, як зауважив гендиретор асоціації, насправді сума збитків бюджету від фіскального тиску на підприємців набагато більше. Адже ті, хто працює в тіні або значиться підприємцем, але не веде ніякої діяльності, податки не платять. Причому кількість таких ПП-примар в майбутньому зросте. “Люди просто перестануть відгукуватися на листи податкових та інших контролюючих органів. Малий бізнес буде існувати в основному на папері, а в реальності ця його прошарок значно зменшиться”, — резюмував В. Ігнатов.

Читайте также по теме