ГолосUA
14:03 16/01/2009

Протягом року зникнуть близько 20 комерційних банків

На даний момент в Україні 178 комерційних банків і швидше за все в 2009 році близько 20 з них — дрібні та середні установи — припинять своє існування.

Як передав кореспондент ГолосUA, такий висновок сьогодні оприлюднив керівник інформаційно-аналітичного центру „Форекс Клуб” Микола Івченко під час брифінгу у Києві.

За словами аналітика, такі банки не оголошуватимуть банкрутство, а швидше за все будуть поглинені крупними банками.

„Якщо раніше, в докризисні часи, можна було купити український банк за суму з коефіцієнтом 5-6 від капіталу банку, то сьогодні цей коефіцієнт складатиме максимум 1, а то і 0,5”, – зазначив експерт.

На думку Івченка, великі комерційні банки швидше за все залишаться на плаву, бо якщо будь-який крупний банк збанкрутує – це по ланцюжку призведе до банкрутства багатьох українських фінансових установ.

„Тому в Україні може статися часткова націоналізація комерційних банків, коли держава за рахунок емісії цінних паперів стане співвласником банку. Тобто викупить 20-50% акцій банку, і як мінімум 2-3 року, до стабілізації ситуації, буде акціонером банку, після чого продасть ці акції. Тому зараз говорити про банкрутство крупних комерційних банків немає підстав, і швидше за все цього не буде”, – запевнив аналітик.

Як приклад націоналізації крупних банків Микола Івченко навів Німеччину, коли другий за величиною банк «Комерцбанк» звернувся за допомогою до держави, яка викупила 25% акцій банку, і таким чином стабілізувала свою банківську систему.

 

Читайте также по теме