ГолосUA
17:02 12/01/2011

Пшонка вважає, що кримінальна юстиція повинна бути реформована

Кримінальна юстиція в України повинна бути реформована.

 

Таку думку висловив генпрокурор Віктор Пшонка на прес-конференції на Закарпатті, повідомила прес-служба ГПУ.

 

“В Україні сьогодні постає питання про реформування кримінальної юстиції. По-перше, це стосується реформування Кримінально-процесуального кодексу. Повинні бути застосовані принципи гуманізації кримінального судочинства, демократизації, створений Кодекс кримінальних проступків. Адже всі закони повинні працювати на захист прав громадян України та інтересів держави”, — сказав генпрокурор.

За його словами, Генеральна прокуратура вважає за доцільне залишити слідство в органах прокуратури, розширити альтернативу розслідування кримінальних справ для всіх слідчих підрозділів. Насамперед це стосується розслідування у кримінальних справах, порушених щодо високопосадовців, а також працівників правоохоронних відомств. В. Пшонка наголосив, що необхідна ліквідація інституту дослідування: має бути або обвинувальний, або виправдувальний вирок. “Це — європейська норма, і настав час її запровадити в Україні. Крім того, прокуратура вважає за необхідне розширити права потерпілих, захисника та обвинувачених”, — сказав він.

“Ми виступаємо за встановлення розумних строків досудового слідства та слухання справи у суді. Введення розумних строків, це, по суті, і є оптимізація кримінального судочинства. Всі закони повинні бути направлені на захист прав громадян України та інтересів держави”, — підкреслив Генеральний прокурор України.

За словами Генерального прокурора України, органи прокуратури готові до внесення змін до Закону України “Про прокуратуру”. Правозахисна функція повинна залишитися в органах прокуратури, і в ній мають бути виділені всі пріоритети. Це, як зазначив генпрокурор, стосується прокурорського нагляду за додержанням конституційних прав громадян щодо виплат пенсій, заробітної плати, додержання прав неповнолітніх та законності у сфері земельних правовідносин. В. Пшонка підкреслив, що вже направив Президенту України своє бачення імплементації відповідних змін до законодавства.

Нагадаємо, сьогодні у Верховній Раді повинен був бути заслуханий звіт генпрокурора щодо ситуації з арештами опозиційних політиків. В. Пшонка на засідання не з’явився, надіславши письмового листа та пояснивши, що 12 січня він перебуває у відрядженні. Замість генпрокурора у парламенті на запитання депутатів відповідав його заступник Євген Блажівський.

 

Читайте также по теме