ГолосUA
08:18 28/12/2008

Рада безпеки ООН закликала негайно припинити вогонь в смузі Газа

Рада безпеки Організації об’єднаних націй у закликала у неділю до негайного припинення вогню в Смузі Газа, який в суботу підпав під авіаудари з боку ізраїльських ВВС. Про це повідомило агентство Рейтер.

«Члени Ради безпеки висловили серйозне занепокоєння загостренням ситуації в Смузі Газа і закликали негайно припинити насилля», — йдеться в заяві, яке зачитав журналістам постійний представник Хорватії в ООН і голова Ради безпеки Невен Юрица.

«Члени Ради закликають сторони негайно припинити всі бойові дії».

У неділю представники палестинського Міністерства охорони здоров’я повідомили, що внаслідок суботнього нападу загинула 271 особа.

Заява Ради безпеки ООН, яке стало результатом чотиригодинного обговорення за зачиненими дверима, містить заклик до всіх країн про допомогу у вирішенні «Смугою Газа серйозних гуманітарних та економічних проблем», а також вжити всі необхідні заходи, в тому числі відкрити прикордонні переходи для забезпечення жителів Смуги Газа продуктами харчування, паливом та медикаментами.

Члени Ради підкреслили «необхідність відновлення повного спокою» з метою знаходження шляхів політичного вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Нагадаємо, не всі країни однаково сприйняли відомості про збройний конфлікт в Смузі Газа.

Сполучені Штати закликали Ізраїль уникати жертв серед мирного населення під час проведення операцій проти бойовиків «Хамасу».

Представник Білого дому Гордон Джондро заявив, що для припинення насильства необхідно, щоб «Хамас» відмовився від обстрілів ізраїльської території.

Франція і Росія закликали Ізраїль не наносити удари по смузі Газа, а «Хамас» – припинити обстріли Ізраїлю.

Арабські країни різко засудили дії Ізраїлю.

Єгипет повідомив, що відкриває прикордонний перехід Рафах для перевезення палестинських поранених до єгипетських лікарень.

Телеканал Sky News повідомляє, що в Газі було щонайменше 15 вибухів.

За даними AP, атака на Газу спровокувала паніку серед місцевого населення. Багато хто намагається допомогти пораненим.

Раніше Ізраїль пообіцяв провести операцію проти бойовиків «Хамас» у відповідь на обстріли ізраїльської території.

 

Читайте также по теме