Радіоактивні відходи, закопані у Чорнобилі, спливли через підняття рівня ґрунтових вод

У Чорнобилі піднявся рівень ґрунтових вод, проте столиці це поки що не загрожує.

Про це повідомив голова Ради Чорнобильської територіальної профспілкової організації Микола Тетерін на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, основною екологічною проблемою зони відчуження є не перепоховані тверді радіоактивні відходи, які були захоронені у місцях, непристосованих до цього. Радіоактивні відходи, за його словами, просто закопали в землю на площі 10 кв. км. навколо ЧАЕС. «Проблема б не була такою гострою, якби біля ЧАЕС не почався різкий підйом рівня ґрунтових вод. Те, що колись закопали, зараз просто плаває у воді», — сказав він.

«Але на сьогоднішній день Києву та зоні відчуження нічого не загрожує. Виніс радіонуклідів із зони відчуження відбувається переважно за допомогою р. Прип’ять і на сьогодні він стабілізувався. Забруднення Дніпра по всій протяжності також стабілізувалося», — зазначив він, додавши, що виніс радіонуклідів за межі зони відчуження можна було б істотно зменшити за допомогою реалізації певних проектів, але на це не вистачає коштів.

Читайте также по теме