ГолосUA
06:16 26/07/2010

Рахунки заводів ІСД заарештовані — корпорації загрожує ліквідація

Виконавча служба заарештувала майно українських меткомбінатів "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД), що заборгували 1,7 млрд грн групі "Метінвест" за поставлену сировину.

Про це сьогодні повідомили експерти українському виданню.

Розплатитися з постачальником корпорації буде складно, так як її підприємства є лідерами з падіння виробництва серед українських метпідприємств і не можуть погасити заборгованість за газ. Не виключено, що акціонерам ІСД доведеться шукати способи реструктуризації заборгованості на умовах "Метінвесту", відзначають експерти.

Партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко говорить, що, якщо грошових коштів на рахунках метпідприємств ІСД виявиться недостатньо, буде оголошено аукціон з продажу арештованого майна, і якщо протягом трьох місяців державна виконавча служба не зможе домогтися погашення заборгованості, то буде порушена справу про банкрутство.

Втім, ІСД може оскаржити постанову про порушення виконавчого провадження в Господарському суді Києва, відзначає керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов. За його словами, це часто вживана стратегія, якою користуються відповідачі для затягування виконання рішень судів. "Це може дати ІСД виграш у часі — максимум до півроку. Але, як показує практика, по суті, це нічого не змінить, — констатує він .- У кінцевому рахунку ІСД доведеться розрахуватися за боргами, або компанії загрожує продаж майна з молотка і ліквідація ".

У минулу п’ятницю стало відомо, що 22 липня державна виконавча служба Мін’юсту відкрила провадження по 15 справах. Мова йде про вступили в силу рішення судів, які визнали позовні вимоги групи "Метінвест" на загальну суму 1,7 млрд грн до сталеливарним підприємствам ІСД — Алчевський меткомбінат і Дніпровський меткомбінат (ДМК) ім. Дзержинського, а також Краматорському метзаводу ім. Куйбишева (підконтрольний акціонерам ІСД Сергію Таруті та Віталію Гайдуку). В "Метінвесті" від коментарів відмовилися.

Суть спору між структурами "Метінвесту" і ІСД полягає в тому, що підприємства останнього в односторонньому порядку відмовилися виконувати зобов’язання договорів купівлі-продажу сировини — флюсо-доломітний продукції, залізорудного концентрату і окатишів. У 2008 році "Метінвест" уклала трирічні договори з ІСД, зобов’язавшись поставити 10 млн токатишів, 11 млн т залізорудної сировини і 6 млн т флюсо-доломітний продукції.

Нагадаємо, що ІСД був заснований в 1995 році, об’єднує Алчевський меткомбінат, ДМК ім. Дзержинського, Алчевський коксохімічний завод, меткомбінати Dunaferr (Угорщина) і ISD Huta Czestochowa (Польща). Виробничі потужності підприємств дозволяють виплавляти більше 10 млн т сталі на рік. 50% +2 акції ІСД контролює група інвесторів з Росії на чолі з Олександром Катуніна, решта — Сергій Тарута й Олег Мкртчан.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина />  

Читайте также по теме