ГолосUA
06:11 22/10/2010

Рахункова палата розкритикувала Мінпраці за неефективну роботу з працевлаштування інвалідів

 

size="3">
size="4">Колегія Рахункової палати
size="4">відзначила
size="4"> неефективну роботу Міністерства праці та соціальної політики України як головного органу
size="4">в системі центральних органів виконавчої влади, на який покладено функції з формування та реалізації державної політики у сфері
size="4">професійної реабілітації та зайнятості інвалідів.
size="4">

 

size="3">
size="4">Таким є результат аудиту
size="4">реалізації державних програм, спрямованих на підвищення зайнятості інвалідів, проведеного за єдиними європейськими стандартами спільно з вищими органами фінансового контролю Польщі, Болгарії, Чехії, Німеччини, Румунії, Словаччини, Словенії, Туреччини та інших європейських країн, повідомили у прес-службі Рахункової палати.

 

size="3">
size="4">У
size="4">продовж 2006-2009 років та І півріччя 2010 року о
size="4">сновні завдання Державної програми розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю на період до 2011 року не реалізовано.

 

size="3">
size="4">Г
size="4">оловне завдання у сфері професійної реабілітації —
size="4">забезпечення конкурентоспроможності інвалідів на ринку праці і їх працевлаштування — залишається невирішеним. Кількість інвалідів працездатного віку перевищує 1,5 млн. осіб. У
size="4">
size="4">2008-2009 роках р
color="#000000">
size="4">екомендації медико-соціальних експертних комісій
size="4">із працевлаштування отримала майже половина з них, однак на початок 2010 року в Україні в межах законодавчо встановленого роботодавцям нормативу
size="4">з працевлаштування інвалідів
size="4"> (4%) працювало лише трохи більше ніж чверть інвалідів.

 

size="3">
size="4">Тільки
size="4">56% роботодавців, зареєстрованих у Фонді соціального захисту інвалідів,
size="4"> дотримуються з
size="4">аконодавчо встановленого нормативу з працевлаштування інвалідів. П
color="#000000">
size="4">ереважна більшість бюджетних установ ігнорує реєстрацію у Фонді, подання звітності з працевлаштування, а відтак і виконання нормативу.
size="4">Із 51,3 тис. бюджетних установ, наявних у базі Пенсійного фонду України, зареєструвалися у Фонді
color="#000000">
size="4">соціального захисту інвалідів
size="4"> та подали до нього звітність менше половини, а норматив виконують лише 11,3 тис. таких установ.

 

План створення у 2007-2011 роках робочих місць для працевлаштування інвалідів за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на початок ІІ півріччя 2010 року виконано, за даними Фонду, на 78%: створено понад 9 тис. робочих місць. Водночас аудитом встановлено, що створення багатьох із них було формальним і документально непідтвердженим, а, отже, виконання показників Плану завищено.

 

size="3">
size="4">Безробіття серед інвалідів росте. Робочі місця на спеціалізованих підприємствах громадських організацій інвалідів УТОГ і УТОС скорочуються.
size="4">Не реалізуються і заходи
size="4"> з
size="4">розвитку серед інвалідів підприємництва,
size="4"> застосування
size="4">надомної праці
size="4">,
size="4">що перешкоджає зайнятості насамперед
size="4">осіб із тяжкими вадами здоров'я.

 

size="3">
size="4">Мінпраці не завершило формування централізованого банку даних з проблем інвалідності як єдиної системи збору та узагальнення статистичних даних.
color="#000000">
size="4">Статистична звітність та адміністративна інформація збирається різними державними органами відокремлено,
color="#000000">
size="4">має різну методологічну базу
color="#000000">
size="4">збору первинних даних, що унеможливлює їх порівняння і аналіз для визначення потреб
size="4">інвалідів.
color="#000000">
size="4">Тому на загальнодержавному рівні неможливо визначити актуальну потребу в реабілітаційних заходах та відстежити їх результативність.

 

size="3">
size="4">Як свідчать результати аудиту, кількість працевлаштованих інвалідів з кожним роком зменшується як через небажання роботодавців працевлаштовувати їх, так і через низьку активність самих інвалідів. Отже, необхідні заходи державного регулювання, спрямовані на економічне стимулювання роботодавців щодо працевлаштування інвалідів, а також на запровадження нових форм працевлаштування.

 

size="3">
size="4">За даними Рахункової палати, впродовж п’яти останніх років населення в державі зменшилося на 2%, а кількість інвалідів зросла на 5,5% і на початок 2010 року становила 2,6 млн. осіб, або майже 6% загальної кількості населення.

 

size="4">
color="#000000">Україна, яка є членом Ради Європи, приєднавшись у 2007 році до Європейської соціальної хартії, зобов'язалась активно сприяти зайнятості інвалідів, їх професійній орієнтації і навчанню, створювати умови для використання праці інвалідів у звичайному виробничому середовищі, а там, де це неможливо, створювати спеціальні робочі місця і підприємства.

Читайте также по теме