ГолосUA
11:10 09/09/2009

Рахункова палата: з початку року ВВП знизився майже на 20%

Рахункова палата оцінює зниження ВВП на 19,7% у січні-червні.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

"За відсутності офіційних статистичних даних експертна оцінка Рахункової палати засвідчила зниження реального ВВП на 19,7%", — сказано в повідомленні.

Таким чином, за даними Рахункової палати, урядовий прогноз, відповідно до якого ВВП в 2009 році збільшиться на 0,4%, є нереалістичним, що може призвести до недоодержання запланованих доходів бюджету на суму понад 20 млрд. гривні.

"Відносно 1990 року індекс реального ВВП становив 59,5%. Це означає, що економіка держави виявилася на рівні 2004 року", — сказано в повідомленні.

За оцінками експертів Рахункової палати, питома вага так званої тіньової економіки в нинішніх умовах досягає майже 40% ВВП, що перевищує гранично припустимі значення з погляду макроекономічної безпеки держави.

У першому півріччі, як зазначає Рахункова палата, вартісні обсяги імпорту товарів знизилися більш ніж удвічі — на 22,5 млрд. доларів до 19,5 млрд. доларів, а експорт скоротився на 46,2%, або на 15,2 млрд. доларів до 17,7 млрд. доларів.

За оцінками експертів палати, втрати держбюджету від скорочення обсягів експорту й імпорту товарів і послуг з порівняння із прогнозом становили понад 17 млрд. гривні.

У повідомленні також сказано, що в січні-червні 2009 року від’ємне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу становило 6,6 млрд. доларів порівняно з його позитивним значенням 9,3 млрд. доларів у січні-червні 2008.

Такий показник сальдо в першому півріччі нинішнього року, як зазначає Рахункова палата, сформувався з урахуванням незначного припливу іноземних інвестицій (2,1 млрд. доларів, що становить близько 1/3 від показника за аналогічний період минулого року).

Щодо від’ємного сальдо платіжного балансу в цілому (7,3 млрд. доларів) Рахункова палата зазначає, що воно перевищило прогнозний річний показник (7,1 млрд. доларів) і стало фактором ослаблення курсу гривні.

За матеріалами: Українські новини

Читайте также по теме