ГолосUA
10:21 06/12/2010

Рахункова палата звинувачує Держкомзем та Мінфін у провалі програми видачі безоплатних держактів на право власності на землю

 

size="4">Рахункова палата звинувачує Держкомзем та Мінфін у провалі реалізації проекту позики, виділеної для видачі держактів на право власності на землю і розвиток системи кадастру в Україні.

 

size="4">Про це повідомили у прес-службі Рахункової палати.

 

size="4">Позику в розмірі 195 мільйонів доларів США було надано Міжнародним банком реконструкції та розвитку на реалізацію в 2004 – 2012 роках проекту “Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”.

 

size="4">За даними прес-служби Рахункової палати, Держкомзем і Мінфін не створили ефективної системи управління проектом, що призвело до скорочення позики в цілому на 105 млн. дол. США, або на 53,8%. Як наслідок, цілі проекту не можуть бути досягнуті в повних обсягах.

 

size="4">За 6 років реалізації проекту Держкомзем та ДП "Центр державного земельного кадастру" використали лише 23,7 млн. дол. США із загальної суми позики (або 12,1%), і до терміну завершення проекту – 30.06.2012 – залишаються ризики невикористання коштів позики, передбачених МБРР для завершення проекту вже після його реструктуризації.

 

size="4">Соціальні цілі проекту, зокрема безоплатна заміна сертифікатів на право власності на землю на державні акти, також не досягнуті, а джерело фінансування втрачене. За весь період реалізації проекту видано лише 422 тис. державних актів на право власності на землю замість сертифікатів, що становить всього 11% від визначеного обсягу обміну документів.

 

size="4">Зберігаються ризики невиконання окремих договорів зі створення базових та індексних кадастрових карт, що передбачено проектом, також ризики додаткового навантаження на державний бюджет України у зв’язку з необхідністю приведення результатів виконаних договорів у відповідність з вимогами чинного законодавства.

Читайте также по теме