ГолосUA
10:34 05/06/2009

Рахункова палата звинувачує НБУ у не прозорому рефінансуванні банків

Виконуючи рішення Верховної Ради України, Рахункова палата провела перевірку обґрунтованості рішень Нацбанку України щодо наданих протягом жовтня-грудня 2008 року обсягів рефінансування банків.

Колегія розглянула результати цієї перевірки за участю високопоставлених чиновників НБУ, повідомили ГолосUA у прес-службі Рахункової палати.

«Зроблено висновок, що діяльність НБУ щодо забезпечення стабільності банківської системи шляхом рефінансування банків під програми фінансового оздоровлення у зазначений період супроводжувалася прийняттям неправочинних і необґрунтованих рішень, непрозоро, під прикриттям банківської таємниці», — йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим Рахункова палата звернулася до суду, рішенням якого було зобов’язано Нацбанк розкрити Рахунковій палаті всі необхідні документи.

Результати перевірки показали, що більшість рішень, прийнятих Правлінням Національного банку про надання банкам стабілізаційних кредитів під програми фіноздоровлення на загальну суму понад 39 млрд. грн, не відповідали вимогам діючих нормативно-правових актів.

«Як наслідок, правління НБУ прийняло рішення про надання стабілізаційних кредитів за відсутності необхідних програм фінансового оздоровлення банків, аналізу та оцінки цих програм відповідними територіальними управліннями, без пропозицій обґрунтованості та необхідності їх надання та щодо юридичної надійності наданого для отримання забезпечення», — зазначають у Рахункової палаті.

Водночас, наголошується у повідомленні, п’яту частину цих кредитних ресурсів направлено не на фінансове оздоровлення банків, а для кредитування окремих суб’єктів господарювання (НАК «Нафтогаз України» та інших).

«Встановлені також факти надання кредитів рефінансування в обсягах, що перевищують їх встановлені граничні розміри (перевищення на 3 мільярди гривень», — заявила голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

Крім того, кредити (на суму 9,5 мільярдів гривень) направлялися банкам, які не відповідали таким додатково певним умовам як організація у формі відкритого акціонерного товариства та наявність сплаченого статутного капіталу не менш ніж 500 млн грн, говориться у повідомленні.

Як наслідок, зазначають у Рахунковій Палаті, у шести банках, які отримали понад третину стабілізаційних кредитів, ситуація з ліквідністю і платоспроможністю погіршилась, і в подальшому в них введено тимчасові адміністрації або кураторів від НБУ.

 

Читайте также по теме