ГолосUA
07:25 27/08/2010

Районні ради можна ліквідувати не пізніше, ніж за півроку до чергових виборів, — НУ-НС

Районні ради можна ліквідувати не пізніше, ніж за півроку до чергових виборів, — в іншому випадку це рішення буде незаконним.

Про це заявив депутат від «Нашої України-Народної Самооборони» Анатолій Матвієнко кореспонденту ГолосUA.

"Столична громада, за чинним законодавством та Конституцією, через відповідні органи самостійно вирішує свій адміністративно-територіальний поділ та склад. І якщо є ради, то вони можуть ліквідуватися за півроку до чергових виборів рішенням відповідної сесії. Тоді це є законним", — сказав він.

Політик уточнив, що Київрада на своїй сесії може вирішувати питання територіально-адміністративного устрою, зокрема ліквідовувати та створювати райони, але не пізніше як за півроку до чергових виборів.

"Те, що діється зараз, є неконституційним і незаконним. Оскільки ця норма про терміни діє, а вибори відбудуться 31 жовтня. Але так бажають "регіонали", їм не хочеться проводити вибори в Києві", — сказав він.

Щодо суті питання, то Анатолій Матвієнко визнав, що районні ради є пережитком минулого. "Харків не має райрад, Львів теж не має. І нічого не трапилося. Бо райони міста з державними адміністраціями все одно існуватимуть. Вертикаль виконавчої влади буде більш жорстка, тому що все підпорядковуватиметься виконкомам, створеним Київською радою. І Київрада буде єдиним представницьким органом у Києві. Якби я був мером, то підтримав би цю ідею. Слід тільки збалансувати розподіл повноважень та механізм взаємного контролю і взаємодії", — підсумував депутат.

Нагадаємо, 25 серпня Київрада ухвалила звернення до Верховної Ради з проханням скоротити районні ради в столиці. За відповідне рішення проголосувало 65 депутатів, з яких 8 бютівців.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме