ГолосUA
08:38 30/05/2010

Регіонали підготували новий закон про мови в Україні

Партія регіонів підготувала проект базового закону «Про мови України», який незабаром буде внесений до Верховної Ради. Його автором виступив голова фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов.

У законопроекті передбачені зміни до цілої низки нормативних актів. Корективи планується внести до законів про освіту, судоустрій, статус суддів, нотаріат, адвокатуру, місцеві державні адміністрації, місцеве самоврядування, інформацію, телебачення і радіомовлення, вибори і референдуми, а також до процесуального законодавства.

В усіх зазначених законах міститься посилання на статтю 10 Конституції. Вона зазначає, що «державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». />  

При цьому в законопроекті наголошується, що українська мова обов’язково застосовуватиметься на всій території країни при здійсненні повноважень органами влади, у навчальному процесі у межах і порядку, визначених законопроектом.

При цьому, згідно з текстом документа, «обов’язковість застосування державної мови чи сприяння її використанню у тій чи іншій сфері суспільного життя не повинні тлумачитись як заперечення або применшення права на користування регіональними мовами у цій сфері».

За матеріалами: Дзеркало тижня
 

Читайте также по теме