ГолосUA
12:02 29/09/2008

Рейтинг загроз національній безпеці України

Найбільшою загрозою національній безпеці українські експерти вважають посилення Росією підтримки сепаратистських рухів в Криму.

Такі результати проведеного опитування 61 незалежного експерта Центром миру, конверсії та зовнішньої політики України. 

Цю загрозу найбільш актуальною для національнлї безпеки України вважають 83,6% опитаних. Також, на їхню думку, можна очікувати участь Чорноморського флоту Росії в спробах дестабілізації ситуації в Криму (82% опитаних).

Експерти звернули увагу, що оборонна система України не готова виконувати свої функції у разі гіпотетичної агресії з боку іншої держави, а українські громадяни — згуртуватись навколо інтересів держави навіть у кризовій ситуації.

Але були і неординарні відповіді. Наприклад, Ілько Кучерів з Фонду “Демократична Ініціатива”, як незалежний експерт вважає найбільшою небезпекою для України позицію національних лідерів. “Кавказьський конфлікт констатував, що світ знову стає біполярним. Україна знаходиться в сірій буферній зоні, західні області тягнуться до ЄС та НАТО, східні до Росії. Україна має шанс бути розколотою на дві частини. І це каталізують політики, спекулюючи на питання мови, НАТО та інших важливих питаннях, і саме вони, на сьогодні, є найбільшою загрозою для суверенітету України” — прокоментував експерт.

 

Читайте также по теме