ГолосUA
15:27 13/04/2009

Рекапіталізацію банків проводитимуть лише після переоцінки їх капіталів, — Секретаріат Президента

Законопроект про рекапіталізацію комерційних банків передбачатиме проведення процедури рекапіталізації лише після переоцінки капіталів цих банків.

Про це сьогодні повідомив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак під час прес-конференції.

За його словами, процеси, які сьогодні необхідно пройти для запровадження рекапіталізації комерційних банків, мають слабкі місця, які не можуть бути розв’язані в рамках нормативних документів Кабінету міністрів і Національного банку.

«Це прекрасно, що вже проведена діагностика банків, однак, ряд банків, який потребує рекапіталізації, має досить високий статутний капітал. Однак, регулятивний капітал, тобто їхня вартість, на сьогоднішній день практично дорівнює нулю. Відтак, якщо ми будемо проводити звичайну процедуру збільшення акціонерного капіталу банків за рахунок додаткового розміщення емісії, ми будемо підтримувати пакети акцій тих, хто довів ці банки до банкрутства», — пояснив посадовець.

Олександр Шлапак наголосив, що Секретаріат Президента разом із Кабінетом міністрів і Нацбанком дійшли висновку, що потрібно проводити переоцінку капіталів комерційних банків, які претендують на рекапіталізацію. «Також ми мусимо пришвидшити всі процеси щодо реєстрації емісії і щодо дій центральних органів виконавчої влади, Державного комітету з цінних паперів і Фондового ринку. Відтак, варто узгодити всі ці рішення через єдиний законодавчий акт», — пояснив перший заступник голови Секретаріату Президента.

Також, за словами Шлапака, закон має надавати більші повноваження новому керівництву комерційного банку. «Нам зрозуміло, що виконувати з першого дня абсолютно повний спектр всіх операцій такому банку не вдасться. Очевидно, постане питання про запровадження певної процедури і черговості виконання зобов’язань такого банку», — сказав він.

Проекти даного закону вже підготовлені Міністерством фінансів спільно з НБУ і окремо Секретаріатом Президента. «Ми поєднаємо ці два варіанти законопроекту, я переконаний — ми вийдемо на єдиний законопроект, який буде прийнятий вже найближчим часом», — зазначив посадовець.

 

Читайте также по теме