ГолосUA
06:13 23/07/2009

«Репортери без кордонів» та ПАРЕ привітали арешт Пукача

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» привітала арешт колишнього керівника Головного управління карного розшуку МВС Олексія Пукача, якого звинувачують у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.  

Про це повідомляє «Німецька хвиля» /> .

«Це гарна новина. Ми сподіваємося, що це затримання допоможе дізнатися правду про замовників убивства», — сказав генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жюльяр. За його словами, Георгій Гонгадзе став одним із символів свободи преси, тому за розслідуванням справи про його вбивство слідкують журналісти в усьому світі. 

«Європейський союз, політики і журналісти в багатьох країнах хочуть знати правду. Тому ми і надалі будемо робити все, що в наших силах, аби дізнатися, хто замовив убивство Георгія», — наголосив Жюльяр. 

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» висловив побоювання, що напередодні виборів можуть бути спроби використати справу Гонгадзе у політичних цілях. «Ми не наївні. Зрозуміло, що чимало людей не зацікавлені в тому, щоби правда стала відомою. Це мало би непередбачувані політичні наслідки. З іншого боку, політики можуть шантажувати один одного інформацією, отриманою від Пукача. Тим не менше, затримання Пукача – це крок уперед. Ми маємо надію на поступ у справі. Хоча це і буде нелегко, зараз ми сподіваємося на українське правосуддя як ніколи», — сказав Жан-Франсуа Жюльяр. 

«Самому Пукачу після затримання втрачати нічого. Є надія, що він почне говорити», — вважає представник «Репортерів без кордонів». За словами Жюльяра, саме нині стане зрозуміло, чи є у Києві політична воля для засудження замовників вбивства Георгія Гонгадзе. 

Арешт Олексія Пукача привітала у своїй заяві й колишня доповідачка ПАРЄ по справі Гонгадзе Сабіне Лойтгойзер-Шнарренберґер. «Арешт Олексія Пукача дає правоохоронним органам України унікальну нагоду пролити світло на те, хто замовив жорстоке вбивство журналіста Георгія Гонгадзе», — сказала Лойтгойзер-Шнарренберґер. 
 

«Події останнього часу вкотре засвідчили: аби унеможливити такі злочини у майбутньому, необхідно притягнути до відповідальності не лише виконавців, але й організаторів та замовників – аж до найвищих щаблів», — наголосила екс-доповідачка ПАРЄ.
 

Читайте также по теме