ГолосUA
07:10 03/05/2010

»Репортери» назвали ворогів преси у світі

Організація “Репортери без кордонів” у звіті з нагоди Дня свободи преси оприлюднила список 40 найбільших порушників свободи преси, до якого увійшли політики, релігійні лідери та войовничі угрупування.

У своїй заяві “Репортери без кордонів” назвала осіб у списку могутніми, агресивними «хижаками», які мають владу, аби запроваджувати цензуру, викрадати і піддавати тортурам журналістів і навіть їх убивати.

До списку найгірших ворогів преси увійшли, зокрема, президенти Китаю, Ірану та Руанди. До цьогорічного списку додалися імена президента Чечні Кадирова та лідера Талібану Мулли Омара. У списку з’явився президент Чечні Кадиров. За правління Кадирова, йдеться у звіті, будь-хто, хто ставить під сумнів його політику, може стати жертвою його «смертельної помсти», згадуючи про вбивства Анни Політковської і Наталії Єстемірової.

Серед 40 ворогів преси також називають російських лідерів Д. Медведєва і В. Путіна, президента Білорусі В. Лукашенка, президентів Азербайджану, Узбекистану, Казахстану і Туркменистану. Загалом у списку — 17 президентів і кілька голів урядів. /> Одним з найнебезпечніших місць для роботи журналістів у доповіді названо Мексику, де за останні 10 років було вбито понад 60 працівників ЗМІ.

У Європі ворогом преси названо баскське сепаратистське угрупування ЕТА.
За даними “Репортерів без кордонів”, у Китаї, Ірані та Кубі ув’язнюють найбільше журналістів, які виступають з критикою на адресу влади. Грубі порушення свободи слова також відзначені у 10 країнах Африки.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси 1993 року задля того, аби нагадувати урядам про їхній обов’язок поважати й утверджувати право на свободу висловлювання згідно з 19 статтею Декларації про права людини.

Українських лідерів серед порушників свободи преси немає.
Однак, “Репортери без кордонів” у нещодавньому листі застерегли Президента Віктора Януковича після його виступу перед ПАРЄ, що поведінка українського уряду щодо засобів інформації суперечить його заявам про «абсолютний пріоритет» утвердження демократії та забезпечення вільних незалежних засобів інформації.

“Репортери без кордонів” закидають В. Януковичу, що багатьох журналістів не пропустили на прес-конференцію його та президента Росії Д. Медвєдєва у Харкові 21 квітня.
 

За матеріалами: Бі-бі-сі
 

Читайте также по теме