ГолосUA
08:20 22/10/2008

Резерви Нацбанку зменшились — Ющенко

З початку місяця валютні резерви Нацбанку зменшилися на $2,9 млрд, а саме з $37,5 млрд до $34,6 млрд., з яких велика частина пішла на підтримку курсу гривні.

Про це повідомив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з журналістами економічних видань.

За словами Президента, «хоча резервів регулювальника вистачить на погашення $8,8 млрд зовнішніх позик банків і підприємств в IV кварталі, їх поповнення за рахунок кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) зробить "психологічний вплив" на ринок. Але банкіри відзначають, що в останні дні інтервенції НБУ знову стали невеликими, і вже наступного тижня долар може подорожчати до 6 гривень».

Віктор Ющенко вважає, що Нацбанк правильно витрачає резерви, і їх повинно вистачити як на підтримку курсу гривні, так і на погашення короткострокової заборгованості емітентів перед зовнішніми інвесторами. При цьому він озвучивсуми кредитів, які необхідно погасити в IV кварталі 2008 року, . що відрізняються від названих представниками Нацбанку.

За даними глави держави, банківський сектор повинен повернути за три місяці $4,3 млрд, інші сектори економіки – $3,4 млрд, "міжфірмовий борг" – $1,1 млрд. "Таким чином $8,8 млрд – термінові позиції четвертого кварталу",– підбив підсумок Президент.

Також Віктор Ющенко відзначив, що для допомоги в погашенні заборгованості в 2009 році Нацбанк приваблює "істотний" кредит від Міжнародного валютного фонду: "Програма взаємодії з МВФ якраз і ставить за мету піднімання резервів Нацбанку і формування психологічного впливу на учасників ринку"- зазначив глава держави.

 

Читайте также по теме