ГолосUA
10:03 25/03/2010

Результати російсько-українських газових переговорів будуть не раніше травня – Російський газовий союз

Остаточні результати російсько-українських газових переговорів будуть відомі не раніше травня цього року – до візиту президента Росії Дмитра Медведєва до Києва. Але за умов «більш тісної інтеграції України».

Про це на прес-конференції у Москві заявив заступник голови Державної Думи РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, передав кореспондент ГолосUA.

За словами Язєва, Росія не має підстав для зменшення ціни на газ для України. «Підстав для перегляду минулорічних домовленостей, узгоджених на одинадцять років, немає. Ціну, яка є, переглядати неможна, це справедлива ціна, інакше її зменшення – це прямі збитки Газпрому, а відтак, й російського бюджету», — відзначив заступник голови Держдуми РФ.

Відповідаючи на питання кореспондента ГолосUA відносно умов «більш тісної інтеграції України», Язєв навів Білорусь, яка купує російський газ за ціною 168 доларів за тисячу кубометрів (Україна – за 306 дол. за тис. куб. м). «168 доларів – це та ж сама європейська ціна, але Білорусь є членом Митного союзу, відтак не платить 30 відсотків мита. До того ж доля у 50 відсотків газотранспортної системи Білорусі належить структурам Газпрому, що дозволяє встановлювати спеціальну ціну. Нехай Україна інтегрується до Митного союзу, до Єдиного економічного простору –тоді й отримуватиме певні преференції», — наголосив Язєв.

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме