Рибу зі спущеного Київського водосховища почали продавати на ринках столиці.
Про це розповіли київські продавці.
На Київському морі вже шостий день поспіль мисливці за легкою здобиччю витягують з-під льоду голими руками сомів, судака та окунів, які стали жертвами спуску води у водосховищі.
«У вихідні мені пропонували купити по 25 гривень за кілограм дрібним оптом судака. Кілограмів 10. Думаю, це риба з Київського водосховища, з якою відбулася надзвичайна пригода. Сказали, що якщо налагодиться співпраця, то можуть приносити кожен день… Якщо рибі не вистачало кисню, як у Київському водосховищі, то в неї була задуха і її плоть стала насичуватися водою. Таку рибу їсти небажано через її смакові якості, а якщо і вживати в їжу, то треба добре прожарювати. Адже, після того, як її розріжеш, з неї в прямому сенсі витікає вода Я відмовився, тому що ніколи не працюю з неперевіреною рибою, — сказав продавець товстолобиків Руслан Додон.
Рибні чиновники свою відповідальність не визнають. «Коли мова йде про задуху риби, то Держрибохорони в Києві та Київській області прорубує ополонки, щоб риба дихала. Але коли вода спускається, як зараз, то ми не можемо нічого планувати», — повідомила представник Держкомітету рибного господарства Оксана Черкун.
Знижувати рівень води на Київському водосховищі найближчим часом більше не планують. «На вчорашньому засіданні антипаводкової комісія прийшла до висновку, що в цьому поки немає необхідності… Поки що ситуація контрольована, але всі ми бачимо, що відбувається з погодою. І залежно від прогнозів, можливо, знову спустимо воду», — розповів представник Держкомітету з водного господарства України Олексій Чунарев.
Як повідомляв ГолосUA, Київська ГЕС з метою уникнення затоплення столиці, спустила частину води, внаслідок чого товстий шар льоду в буквальному значенні придавив тонни риби. Ближче до берега лід ліг просто на дно, тому рибалки і місцеві жителі легко діставали з-під льоду судака, окуня і величезних сомів.
За матеріалами: Сегодня