ГолосUA
13:47 14/11/2008

Річний показник інфляції в Україні становитиме 21-24% — експерт

Річний показник інфляції в Україні за 2008 рік становитиме 21-24%.

Як передав кореспондент ГолосUA, такий прогноз сьогодні на брифінгу оприлюднив керівник інформаційно-аналітичного центру “Форекс-клуб” Микола Івченко.

За його словами, на початок листопада річний показник інфляції в Україні вже складав 18%. У жовтні показник інфляції зріс на 1,7% . “Якщо аналізувати статистику за попередні роки, то як правило, інфляція у листопаді місяці не дуже відрізняється від жовтневого показника. Але інфляційний пік майже завжди припадає на жовтень, відповідно можна зробити прогноз, що показник інфляції у листопаді становитиме 1,6%”, — прогнозує експерт.

Втім, стосовно грудневого показника інфляції аналітик зауважує, що, за даними попередніх років, неможливо зафіксувати аби-яку тенденцію. Тому експерт оприлюднив три варіанта річного показника інфляції в Україні: оптимістичний — 21%, базовий — 22,5%, та песимістичний — 24% за 2008 рік.

Проте експерт наголошує, що темпи росту інфляції у 2009 році будуть нижчими ніж цього року. “Основна причина — це уповільнення української та світової економік. Разом з цим, прогнози провідних вітчизняних експертів дуже різняться: від 12% — до 20%. Сьогодні боротьба з інфляцією взагалі відійшла на другий план: всі дії уряду та НБУ вже зосереджені на виході економіки України та банківської системи із кризи, а також на запобігання різкого зниження показника ВВП та скорочення виробництва”, — зазначає експерт.

 

Читайте также по теме