ГолосUA
12:12 31/01/2009

Рідні екіпажу «Фаїна»: українська влада хоче позбавитися судна

Родичі екіпажу судна «Фаїна» звинувачують владу України в байдужості до долі моряків і бездіяльності, яку пояснюють прагненням «замести сліди нелегальної операції з продажу зброї».

Таку думку висловили рідні моряків в прямому ефірі телеканалу «Україна».

Батько боцмана «Фаїни» Віктор Шаповалов заявив: «В Україні комусь потрібно, щоб судно з військовим вантажем пішло на дно».

Він припустив, що зброя, яку перевозила «Фаїна», «призначалася для Південного Судану, а не Кенії, як стверджує влада країни».

«Ми вам не віримо», — заявила мати одного з матросів, звертаючись до представників Президента, уряду і депутатів парламенту, що брали участь в програмі.

«Ми чекаємо рішучих заходів по звільненню заручників», — вимагали рідні моряків. /> Прикладом бездіяльності влади послужила пряма телефонна розмова в студії з членом екіпажу на захопленому піратами судні. Родичі моряків організували його власними силами, відзначивши, що це «своєрідний вирок чиновникам і спецслужбам, які нічого не можуть зробити за 4,5 місяці».

По телефону один із заручників — помічник капітана судна Олександр Прісуха, повідомив, що пірати Сомалі вимагають за викуп українського судна «Фаина» з вантажем військової техніки на борту $4 млн.

З телефонної розмови з’ясувалося, в якому важкому положенні знаходяться моряки. У них закінчується питна вода, годують їх один раз в добу кашею, а члени екіпажа замкнуті в каюті розміром в 12 кв. метрів. Вдень температура повітря прогрівається до 46 градусів, у багатьох почалися шкірні захворювання проблеми з шлунком.

«Ми тримаємося, але надовго нас не вистачить. Скажіть хоч би два слова — на що нам сподіватися», — запитав моряк.

Нагадаємо, що судно «Фаїна», яке було захоплено піратами 25 вересня, перевозило 33 українські танки «Т-72», а також легкі зенітні установки, гранатомети і боєприпаси. На момент захвату на судні знаходилися громадянин Латвії, 3 росіяни і 17 громадян України. 

Читайте также по теме