ГолосUA
10:29 27/01/2009

Ринат Ахметов хоче заробити 7 мільйонів євро на продажі повітря

Донбаська паливно-енергетична компанія бізнесмена Рината Ахметова оголосила відкритий тендер на продаж квоти на викиди в рамках Кіотського протоколу.

Про це повідомила газета «Дело».

За словами директора з розвитку бізнесу ДПЕК Германа Айнбіндера, загальний об’єм викидів, який компанія планує продати, складає 720 тисяч тонн в еквіваленті вуглекислого газу.

«Продаж квот дозволить нам привернути додаткове фінансування, необхідне для реалізації проекту з модернізації наших підприємств», — пояснює Айнбіндер. Проте назвати суму, яку планує виручити ДПЕК від продажу квот, в компанії назвати відмовилися.

За оцінками Національного агентства екологічних інвестицій, вартість однієї тонни викидів складає близько 10 євро. Отже, реалізація 720 тисяч тонн може додатково принести ДПЕК близько 7 мільйонів євро.

Як пояснюють в ДПЕК, знизити об’єми викидів метану в атмосферу підприємства змогли завдяки новому устаткуванню, яке було встановлено у вересні 2008 року.

До цього реалізувати свої умовні викиди в рамках Кіотського протоколу вдалося лише шахті ім. Засядька. У листопаді цього року підприємство «регіонала» Юхима Звягільського передало 1,46 мільйона тонн умовних викидів японській компанії «Marubeni Corporation», яка брала участь в модернізації виробництва на шахті.

Найближчим часом продати свої викиди має намір і Подільський цементний завод. Оформленням операцій в рамках Кіотського протоколу займається Національне агентство з екологічних інвестицій.

«Нам нічого не відомо про умови тендеру компанії ДПЕК щодо реалізації своїх викидів, — говорить прес-секретар Ірина Турчинец. — Проте у будь-якому випадку передати умовні викиди компанія зможе лише через наше агентство».

 

Читайте также по теме