ГолосUA
16:55 23/09/2010

Рішення Конституційного суду автоматично не введе в дію Конституцію 1996 року — експерт

Конституційний суд не має права своїм рішенням вводити в дію Конституцію зразка 1996 року.

Таку думку висловив директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін в ексклюзивному інтерв’ю ГолосUA.

«З практичної точки зору жоден законодавчий акт рішенням суду не вводиться в дію. Тобто, якщо прийнятим рішенням суду вважати Конституцію такою, що не відповідає Конституції, а рішення про відміну реформи 2004 року по суті таким і буде, в такому разі Верховна Рада має зібратися і визначити Конституцію. Адже треба за чимось жити», — сказав він.

Проте, В. Стоякін зауважив, що визначати недійсною політичну реформу 2004 року тільки через порушення регламенту є абсурдом. «Рішення настільки абсурдне, що можливо більшості Конституційного суду не вистачить зухвальства прийняти його у тій формі, в якій декому хотілося б його бачити», — висловив сподівання експерт.

Нагадаємо, 2004 року була проведена політична реформа, за якою з 1 січня 2006 року набули чинності зміни до Конституції України. Головною особливість, внесених 35 поправок до Конституції, є послаблення повноважень Президента та посиленням влади парламенту. Рішення було ухвалено в пакетному голосуванні разом з рішенням про проведення третього туру виборів Президента.

13 липня до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222 – IV, проголосований 252 депутатами Верховної Ради (майже весь склад коаліції). /> 2 вересня міністр юстиції України Олександр Лавринович заявив, що Міністерство юстиції України направило до КС свій висновок про наявність підстав для скасування змін до Конституції 2004 року.
 

Н. Виноградська
 

Читайте также по теме